Лятна Чепелареада 2014 – различният планински многобой

0


Дата на събитието: 07.06.2014

Сподели

Shares

Лятна Чепелареада 2014

На 7-ми юни с планински многобой по колоездене и бягане над Чепеларе започва Лятна Чепелареада 2014.

Лятна Чепелареада 2014
7 юни 2014 г., Старт в 11 ч.
Връх Мечи чал, 1870 м надморска височина, Чепеларе
Състезание за свободни по дух хора, мъже и жени, професионалисти и любители

След четири зимни Чепелареади с много участници, дойде време и за първото лятно състезание. Първият по рода си летен многобой „Чепелареада 2014” ще бъде състезанието за всеки, който обича да се забавлява сред природата.

Лятна Чепелареада 2014

Дебютната Лятна Чепелареада през юни ще включва масов старт по трасе с дължина 5 км и 80 м денивелация. Участниците ще преминат етапи с изпитания като скачане с чувал, цепене на дърва, стреляне с фунийка по мишена и забиване на пирон, използвайки острата част на чук. Ще трябват комплексни умения за достигане на крайната цел. Множеството изпитания изравняват шансовете на участниците и запазват интригата до самия край на състезанието, независимо от тяхната възраст и подготовка.

За разлика от зимната Чепелареада, където до финала се стига след серия от елиминации, при лятната стартът за всяка категория е един. Целта е състезателите да преминат успешно през всички изпитания по маршрута. За всеки етап трябва да се изпълнят определени условия, за да може състезателят да получи одобрение от контролния съдия.

Лятна Чепелареада 2014

Лятна Чепелареада 2014 ще бъде в три дисциплини (с по две категории):
– Колоездачи (жени и мъже) – 5км (2 обиколки на трасето)
– Бегачи (жени и мъже) – 5км (2 обиколки на трасето)
– „Мама, татко и аз“ (колоездачи и бегачи) – 2.5 км (една обиколка на трасето)

В дисциплините колоездачи и бегачи състезателите могат да участват индивидуално и/или в отбори от 4 човека. В дисциплина „Мама, татко и аз“ участват отбори от двама възрастни (над 18 г.) и поне едно дете до 10 г. Всеки може да участва в една или повече дисциплини.

Класирането е индивидуално и/или отборно, като при отборното се събират всички индивидуални времена на участниците в отбора от 4 души. За един отбор трябва всички 4 участника да са в една и съща дисциплина – велосипедисти или бегачи. Може да отбележите при регистрацията, дали ще сте част от отбор.

Лятна Чепелареада 2014

Етапи на състезанието:
– скачане с чували
– стрелба с фунийки
– забиване на пирони
– пиене на напитка
– цепене на дърва

Лятна Чепелареада 2014

Условия за участие:
– подписване на декларация за осведоменост и съгласие. Непълнолетни лица се допускат до състезанието само с подписана декларация за осведоменост и съгласие от родител
– велосипедна каска и ръкавици (за дисциплина велосипедисти)
– добри умения за управление на планински велосипед
– удобно облекло и обувки за планинско тичане (теренът е тревиста пътека и горски път със сравнително малко камъни)
– плащане на такса
– валидна планинска застраховка за периода на състезанието – препоръчително

Лятна Чепелареада 2014

Трасе:
Старт от началото на влека на горна станция на лифта на Спортен център Чепеларе. Стартът е достатъчно широк (около 150 м), за да може всички състезатели да се наредят успоредно в една стартова линия (две при необходимост). За дисциплина колоездене велосипедите се оставят на 30 м след стартовата линия. Всички участници стартират с чували на краката, като след определено разстояние спринтират до велосипедите си. След старта следва изкачване от около 200 м до върха (20 м денивелация), където е следващото изпитание. Правят се 2 обиколки на трасето и изпитанията, като скачането с чували е еднократно при старта.

Предварителна програма – 7 юни 2014:
9:00 – регистрация във Вила Мечи Чал – такса участие, декларация, карта с етапите, номер
11:00 – старт велосипедисти
12:00 – старт бегачи
14:00 – старт „Мама, татко и аз“
15:30 – награждаване
20:30 – нощна забава/networking в гр. Чепеларе (очаквайте подробности)

Такса участие (след предварителна регистрация):
– индивидуално участие велосипедист – 20 лв.
– индивидуално участие бегач – 20 лв.
– индивидуално участие велосипедист + бегач – 30 лв.
– отборно участие за 4 души (велосипедисти или бегачи) – 60 лв.
– „Мама, татко и аз“ – 2 възрастни + дете – 25 лв.

Краен срок за регистрация: 5 юни 2014 г. (петък), до 18:00

Стартът се намира на връх Мечи Чал над гр. Чепеларе. Пунктът за регистрация е във Вила Мечи Чал (250 м под горна лифт станция на Чепеларе Курорт). През лятото има достъп с асфалтов път до върха, който минава през курорта Пампорово (7 км след Църква „Успение Богородично“ в Пампорово). Лифтът Чепеларе – вр. Мечи Чал няма да работи на 7 юни. Автомобилите се паркират на върха на около 200 м над старта.

Лятна Чепелареада 2014

Лятна Чепелареада 2014 има и зелена кауза. Нейната цел е благоустройство и популяризиране на определена природна забележителност – старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до мястото на състезанието (региона на междинна станция на лифт Чепеларе – вр. Мечи Чал). Целта е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата чрез възстановяване и поставяне на пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели и популяризирането му като дестинация за отдих. Част от средствата събрани от „Лятна Чепелареада 2014” ще бъдат инвестирани за тази инициатива. По време на състезанието ще се набират средства за инициативата, а самото осъществяване на проекта ще се извърши през лято/есен 2014 г.

Повече информация за състезанието можете да намерите във Facebook.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.