Mataz Klemenčič – делтапланеризмът като начин на живот

0
 

Сподели

Shares

Mataz Klemenčič е не е просто делтапланерист, той е един от най-добрите във въздуха. Словенецът е атлет на Ред Бул, Нокия и редица други световно известни компании, подкрепящи екстремните спортове.

Mataz Klemenčič

Mataz е роден през 1984 г. Баща му също е делтапланерист, спечелил Националния шампионат на бивша Югославия през 1985 г.

Първите леталени опити на младия словенец са една на 11-годишна възраст когато той скача от 2 метра с делтапланер в близост до футболния стадион в родния си град Толмин.

Година по-късно, когато Mataz е на 12, баща му започва по-сериозното му обучение, включващо опити за излитане от по-стръмни терени. На тази възраст едно дете не е достатъчно силно, за да повдигне и балансира делтапланер, с който да излети безопасно. За да намери начин синът му да се научи да лети, бащата на Mataz изобретява система, при която крилото се изтласква напред във въздуха с чужда помощ.

Mataz Klemenčič

На 15-годишна възраст Mataz започва първите си планински полети, а вече на 18 е готов да се състезава с опитни словенски пилоти.

Mataz Klemenčič: „Делтапланеризмът за мен представлява начин на живот, който ми позволява да проучвам много скрити кътчета на тази планета. Приливът на емоции по време на състезанията и красотата на летенето са нещата, които ме тласкат напред. Животът ми с крилото е пълен със сбъднати мечти.“

През 2007 г. словенецът за пръв път се състезава на голямо международно събитие – Европейското първенство в Австрия. Заразен от въздушната емоция, той не спира да участва в състезания оттогава. Делтапланеристът вече има участия в над 30 официални международни състезания по цял свят и често надпреварата за него приключва на стълбичката за победителите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.