Защо да караме колело в града?

0
 

Сподели

Shares

С какво пътувате до работа? С автомобил, градският транспорт или сте от онези щастливци, които могат да стигнат до работа пеша? Едно често пренебрегвано средство за транспорт е велосипедът. Вижте какви са неговите плюсове.

Sofia Bike

По-евтино е
Колелото не ползва бензин, за него не се дупчат билетчета – превозът с него е напълно безплатен. Американци са изчислили, че ако шофьорите в САЩ пътуват с колело само 4 мили в седмицата, ще спестят 2 млрд. галона петрол на година или 7.3 млрд. долара!

Ще поддържате добра форма
Оплаквате се, че нямате време за спорт? Ако карате колело до работа и обратно, това си е безплатна тренировка, при това доста добра. Грижете се за фигурата си с колело! В Копенхаген 68% от гражданите отиват на работа с колело поне 1 път в седмицата, а 35% всеки ден. Държавите, в които ходенето пеша и карането на колело са разпространени дейности имат много по-малки нива на затлъстяване от тези, в които се ползват автомобили навсякъде. Американски учени изчисляват, че когато един средностатистически човек започне да се придвижва с колело, той отслабва с 5 кг за 1-та година.

Няма задръствания
С колелото няма да ви се налага да изчаквате задръствания. С него ще можете да минавате и от по-преки пътища и пешеходни улици, от където не може да минете с кола.

По-здрави
По-хубавата фигура е ефект номер 2 на спорта. Ефект номер 1 е това, че ще бъдем по-здрави. Ако хората спортуват редовно или ходят на работа с колело редовно, те ще боледуват по-малко. Това ще им спести много разходи за лечение. Не се залъгвайте с това, че ще „гълтате“ повече вредни газове, отколкото ако сте с кола! Учени са установили, че велосипедистите не вдишват повече вредни вещества от хората вътре в автомобилите. Според някои дори вдишват по-малко, защото те карат по края на платното, а повечето вредни газове са концентрирани към центъра му.

Фирмите ще спестят милиони от иначе загубена продуктивност
Изследване на холандски учени показва, че хората, които ходят на работа с колело, по-рядко си вземат болнични. Това е така, защото те са по-калени и по-здрави.

Ще избегнете блъсканицата в автобуса
Изследване на университета в Нотингам показва, че хората, които редовно ползват градски транспорт имат с 6 пъти по-голяма вероятност да прихванат респираторни заболявания, тъй като вероятността да ви заразят в претъпкания автобус е много голяма.

Предпазва от остеопороза
С напредване на възрастта, при жените се увеличава риска от развиване на остеопороза. Шведски учени установиха, че редовното ходене пеша или каране на колело намаляват риска от коварната болест.

Не се притеснявате за паркиране
Трябва ви само верига и може да оставите колелото си навсякъде.

Помага срещу стреса
Аеробните спортове доказано подобряват настроението. Може би първите няколко пъти пътуването ще ви дойде прекалено изморително, но след това, когато тялото стане „по-тренирано“, ще ви бъде приятно да карате до работа. Като махнем и стреса покрай задръстванията и търсенето на място на паркиране – колелото ще ви направи по-спокойни и щастливи.

Още от съветите на Вячеслав Стоянов от Sofia Bike:
Sofia Bike: Как да се облечем за колоездене?
Sofia Bike: Как да се движим безопасно с колело в града?
Sofia Bike: Как да паркираме безопасно колелото си?

Sofia Bike

В поредица от статии в 360° Вячеслав Стоянов – основател на Sofia Bike, ще ви споделя съветите си за градско колоездене. Ако имате нужда от повече информация за това как и къде да карате безопасно колело в града, как да навигирате, как да се облечете, къде да паркирате, как да поддържате колелото си… вече можете да я намерите от сигурен източник – човек изминал повече от 70 000 км на две гуми.

Вячеслав Стоянов определя себе си като приключенец, колоездач, който е изминал повече от 70 000 км в над 40 държави. Повече за него можете да научите от неговата страница.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.