Как да се движим безопасно с колело в града?

0
 

Сподели

Shares

Безопасността на пътя е жизнено важна за всеки колоездач, гмурнал се в градското движение. Колкото и сложен и хаотичен да ви изглежда трафикът, с няколко прости съвета можете да избегнете много рискове и неприятни ситуации.

Спазвайте пътните знаци и маркировки
Велосипедистите трябва да спазват правилата както водачите на другите превозни средства. Те трябва да бъдат приемани сериозно от автомобилистите.

Карайте винаги по посоката на движение
Шофьорите не очакват колоездачите да изникнат срещу тях.

Не карайте между паркирали автомобили
Не карайте между бордюра и паркираните автомобили, освен ако те не са далеч един от друг. Карайте на разстояние минимум 80 см от паркиралите коли, за да предотвратите сблъсък с внезапно отворила се врата.

Следвайте маркировката
Не правете ляв завой директно от дясната лента. Не продължавайте направо в платното, означено само за десен или ляв завой.

Следете пътя зад себе си
Научете се да поглеждате назад през рамото си, без да губите равновесие и представа какво става пред вас. Използвайте огледала за обратно виждане.

Винаги дръжте ръцете си на спирачките и бъдете готови да спрете
Вие не можете да спрете навреме, ако спирате с една ръка. При мокро време увеличете дистанцията и намалете скоростта.

Обличайте се подходящо и носете каска
В дъжд използвайте дъждобран или специално облекло. Не позволявайте да стърчат части от облеклото и то да ви стои хлабаво. Обличайте се на слоеве, така можете да се адаптирате към температурните промени. Носете подходяща каска за защита на главата си. Носете ярки дрехи светлоотразители.

Повече за облеклото за каране в града можете да научите от тук.

Никога не карайте със слушалки
Така губите ориентация за случващото се около вас.

Сигнализирайте с ръце
Сигнализирайте с ръце на шофьорите и пешеходците за това, което възнамерявате да правите. Сигнализирайте от учтивост и за собствена сигурност.

Карайте в средната лента при бавен трафик
Престройте се в средата на пътната лента на оживени кръстовища и всеки път се движете със скоростта на трафика.

Изберете по-добрия начин да завиете наляво
Винаги използвайте само един от двата правилни избора:
– Бавен трафик: Опитайте се да се престроите, сигнализирайки престрояване в лявата лента и завийте наляво.
– Бърз трафик: Спрете на пешеходната пътека, слезте от колелото и пресечете пътя като пешеходец, спазвайки основните правила.

Установете зрителен контакт с шофьора
Да приемем, че докато другите шофьори не ви видят, няма как да сте сигурни, че те ще ви дадат предимство. Търсете винаги контакт с погледа на всеки водач, който според вас може да представлява заплаха за безопасността ви.

Избягвайте опасностите на пътя
Внимавайте за пръчки, летви, канализационни решетки, дупки, чакъл, камъни, лед, стъкла, масло или отломки. Никога не се опитвайте рязко да ги заобиколите, навлизайки навътре в движението, а ги заобикаляйте много плавно и със сигнал или спрете и преминете опасността, бутайки велосипеда. Преминавайте железопътна или трамвайна линия под прав ъгъл.

Винаги използвайте светлини когато се стъмни
Законът изисква предна бяла светлина (видима най-малко на 200 м) и червен заден рефлектор или задна светлина (видима най-малко на 150 м). Използвайте светлоотразителни жилетки. Помнете, светлините и светлоотразяването не гарантират безопасността ви. Нощно време бъдете двойно по-внимателни.

Винаги поддържайте колелото в добро състояние
Проверявайте спирачките и гумите редовно и ги сменяйте с нови при нужда. Рутинната поддръжка е проста и можете да се научите да я правите сами.

Винаги карайте в колона при движение на групи
Опитвайте винаги да карате в една колона, въпреки че има достатъчно място за две или повече колела. Карането в група изисква в пъти повече внимание и е изключително важно всички непрестанно да внимават за случващото се наоколо и да не се разсейват дори за момент.

Колелото не е играчка, когато сте на път
Приемете колелото за транспортно средство. Бъдете сериозни, толерантни и внимателни. Не правете трикове, скокове и други номера на пътя.

Ако вече се чувствате сигурни на пътя, спазвайки тези основни правила за безопансот, но искате да знаете как да бъде и колелото ви на сигурно, без риск да го откраднатo, очаквайте следващата серия съвети на Sofia Bike в 360mag.bg.

Още от съветите на Вячеслав Стоянов от Sofia Bike:
Sofia Bike: Как да се облечем за колоездене?

Sofia Bike

В поредица от статии в 360° Вячеслав Стоянов – основател на Sofia Bike, ще ви споделя съветите си за градско колоездене. Ако имате нужда от повече информация за това как и къде да карате безопасно колело в града, как да навигирате, как да се облечете, къде да паркирате, как да поддържате колелото си… вече можете да я намерите от сигурен източник – човек изминал повече от 70 000 км на две гуми.

Вячеслав Стоянов определя себе си като приключенец, колоездач, който е изминал повече от 70 000 км в над 40 държави. Повече можете да научите от неговата страница.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.