Приказка за споделеното пътуване

0
 

Сподели

Shares

Всичко започнало в началото на 20-ти век с появата на Форд Модел „T“, първият наистина достъпен автомобил в Северна Америка. До края на 1914 г. САЩ изпада в рецесия, като в същото време улиците са напълват с евтини, нови автомобили. В Сан Франциско, предприемчиви собственици на возила започнали да предлагат местата в колите си на справедлива цена, известна като „пет цента“.

Приказка за споделеното пътуване

След това, по време на Втората световна война рецесия удря Съединените щати и се поставя акцент върху военните усилия на страната. По тази причина американците били насърчавани да пестят всички възможни ресурси, особено гориво и каучук. Службата за гражданска отбрана на САЩ дори реализира програма за споделяне на автомобили, наричана „Клуб на споделено пътуващите“ и „Самодиспечерска система“, които свързват шофьори и пътници чрез информационни бюлетини, които били закачани на работните дъски. Правителството било толкова загрижено за обединяването на хората в споделящи автопулове, че дори били напечатани серия от пропагандни плакати.

Войната дошла към своя край и необходимостта от икономия на материали вече не била толкова належаща, което се отразило на популярността на споделено пътуване. Въпреки това през 1970 бил отчетен нов бум, продиктуван от кризите в енергетиката и петролните пазари, както и на нарастващата загриженост за околната среда. Виждайки съвместното ползване на автомобили като истинско средство за постигане на целите за икономия на енергия, правителството на САЩ започва да подкрепя отново програми за споделяне на автомобил. В допълнение, големи работодатели били изправени пред предизвикателството за управлението на автомобилното задръстване и запълване на служебни паркоместа. Така, за да се справят с тези проблеми те също въвеждат фирмени инициативи за споделяне на автомобили. В първите корпоративни автопулове били организирани служителите на „Chrysler“ и „3M“.

В наши дни с нарастналата популярност на интернет и мобилни технологии идеята за споделено пътуване и ползване на автомобила се разраства, което дава възможност на хората да търсят и предлагат маршрути за споделено пътуване в единна база данни, благодарение на лесни за използване и надеждни онлайн платформи.

Приятно пътуване!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.