Лавинни инциденти: Най-големият инцидент с лавина на Еверест – 12 загинали и 4 изчезнали

0
 

Сподели

Shares

В зимната поредица „Лавинни инциденти“ споделяме актуални новини за нещастните случаи, породени от лавини. Снежната планина винаги крие рискове и злополуки неминуемо се случват. Нека, четейки за тях, се учим от допуснатите грешки и се стремим да не ги повтаряме.

Рано сутринта на 18-ти април в Непал масивна лавина на Еверест помете част от маршрута към връха. Лавината, откъснала се от Западния циркус, преминала през маршрута между Базов лагер и Лагер 1. По време на инцидента десетки алпинисти и шерпи били на път към и от върха, носейки оборудване и екипировка към лагерите.

Най-големият инцидент с лавина на Еверест

В първите съобщения, които дойдоха от Непал, се посочва, че загиналите от лавината са най-малко 25 човека. По-късно от непалското Министерство на туризма потвърдиха за 12 мъртви и 4 изчезнали – основно местни шерпи. При всички положения, това изглежда е най-тежкият инцидент в историята на Еверест.

Досега най-много хора (8 души) при един инцидент са загинали на 10 май 1996 г.

Инцидентът се е случил на около 5890 метра в особено опасен участък от маршрута – ледопада Кхумбу, където алпинистите трябва да преминат над голям леден връх на глетчер.

„С разбито сърце съм!“ каза Джон Грибер, алпинист участващ в международни експедиции, който е бил в Базов лагер при падането на лавината.

Двама оцелели били транспортирани до Катманду. Най-малко още двама души са били изпратени за лечение в малкото селце Лукла, разположено между Катманду и Еверест.

По последни данни над 100 човека, отново предимно шерпи, се намират в Лагер 2 над разрушения от лавината участък от маршрута. Прави се всичко възможно за евакуацията им.

Вижте още новини по темата в другите статии от рубриката „Лавинни инциденти“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.