Как да поддържаме телесната температура

0
 

Сподели

Shares

Thermos

Независимо дали е студена зима или горещо лято, тялото ни поддържа една и съща температура. Можем ли обаче да го улесним в условията, в които го поставяме?

Един от начините да помогнем на организма да поддържа телесната си температура, освен подходящите дрехи и екипировка, е като приемаме напитки и храни, с които да се охлаждаме през лятото и загряваме през зимата.

Thermos

Редица изследвания доказват, че много по-полезно и ефективно е да се приемат охладени напитки по време на тренировка и в планината през лятото. Институт във Финикс, САЩ, занимаващ се с хранене и физическа терапия на олимпийски атлети, изследва ефекта на непрекъсната хидратация със студена вода по време на тренировка. Търсейки начини, по които спортистите да се представят по-добре, учените се обръщат към използването на термоси със студена вода, чрез която значително се забавя повишаването на телесната температура по време на тренировка.

„По време на нашето изследване открихме, че повишаването на телесната температура се забавя минимум с 30 минути когато човек приема студена вода. Когато водата е със стайна температура забавянето е с не-повече от 15 минути обаче.“, разказва Аманда Карлсон-Филипс от Института за хранене на спортистите. 49 % от участниците в изследването са показали по-добри резултати средно с 51%, приемайки охладена вода, спрямо тестовете направени с течности със стайна температура.

Още по темата: „Как тялото реагира на жегата при спортуване“

Един от начините да поддържате температурата на тялото си когато спортувате или сте в планината и е горещо, е да използвате изолиращи съдове за студена вода тип термос. Шишетата на едноименната марка Thermos имат вакуумна изолация, която запазва течностите студени до 24 часа.

Thermos

Ползите и ефектите от приемането на топли храни и напитки в студени условия са подобни на тези с охлаждането. Един от най-ефективните начини да се запазим топли и в добра кондиция когато е студено, е като приемаме загряващи напитки и храни.

360° Съвети: Съхранение на топли и студени храни

Не забравяйте обаче, че крайностите не са хубаво нещо. Ако приемате твърде горещи или студени храни и напитки, тялото ви няма да реагира добре. Трябва да избирате температури, при които е топло, а не горещо и студено, а не ледено.

Повече за термосите можете да научите от тук.

Thermos

Tермосът е изобретен през 1892 г. от шотландски учен от Оксфордския университет и за първи път произведен с търговска цел през 1904 г. от двама братя германски стъклари. Те нарекли продукта „Термос“, което идва от гръцката дума „therme“ – „топлина“. Името по-късно се превръща в запазена марка, а терминът „термос“ става нарицателно. Tехнологията е продадена на американската компания Thermos, която се развива през годините и става известна с иновативните технологии и трайното подобряване на материалите, използвани за създаване на продукта.

Продуктите на Thermos можете да намерите в онлайн магазина на единствения им вносител за страната – Gorgona.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.