Книги за смет

0


Дата на събитието: 11.05.2014

Сподели

Shares

По време на второто издание на инициатива „Книги за смет“ ще можете да върнете килограм пластмаса и да вземете книга. Размяната ще се проведе на 11 май от 10 часа пред ЦУМ, София. Тази година успешната екологична кампания ще се случи за първи път и в Бургас на 17 май, събота, в Морската градина, пред Пантеона и във Варна – пред Grand Mall на 18 май, неделя. И двете събития са с начало в 10 часа.

Книги за смет

„Книги за смет” има за своя основа цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци.

Кампанията, която получи отличие за „Най-добро зелено събитие на 2013“ на наградите Eventex, тази година ще постави акцент изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.

За събирането на сметта пред ЦУМ в София и на локациите в другите градове ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци.

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.
 
Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.