Началото на първото веганско изкачване на Еверест

4
 

Сподели

Shares

Днес, 6-ти април 2014, Д-р Атанас Скатов замина за Непал, за да осъществи целта си – да стане първият веган в света, изкачил Еверест без изкуствен кислород. Докторът по растителна защита от Сливен е спрял да приема храна с животински прозиход в началото на 2012 г. и от тогава активно се занимава със спорт и катери върхове, вкл. три континентални първенеца. Интересното е, че преди да стане веган, Скатов не се е занимавал с никакви спортове.

Д-р Атанас Скатов

Атанас Скатов: “Преди 3 години се случиха интересни събития в моя живот и погледнах нагоре към върха на планината. От тогава гледам всяка свободна минута да я посветя на планината и най-​вече на върховете, които са много специално място за мен. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.”

Д-р Атанас Скатов

Изкачването на Еверест е част от по-голям проект на Атанас Скатов, който включва покоряване на седемте континентални първенци без използване на животинска храна и изкуствен кислород. Според доктор Скатов, основна цел на проекта е да се покаже, че без консумация на животинска продукция човешкият организъм функционира много по-добре и може да постигне много по-високи физически и психически резултати.

Визитка
Име: Атанас Скатов
Възраст: 35 г.
От: Сливен
Вегетарианец от: 8 години
Веган от: януари 2012 г.
Спортове: туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци, мотори и др.
Постижения: три пъти Ком–Емине; първо място в „Купа Мургаш 2012″ – планинско колоездене; първо място в 24-часовия планински маратон 2012; участие 100 км планинско ходене за 24 часа; скоростно изкачване на 7-​те първенци на България; участие в XCO Adventure Cup 2011, 2012 (7-​мо място) и 2013.
Върхове: за по-​малко от 12 месеца – първенците на Африка (Ухуру, 5892 м), Европа (Елбрус, 5642 м) и Южна Америка (Аконкагуа, 6962 м); връх Ленин (6900 м), Памир.
Следваща цел: Еверест, 8848 м. Без използване на изкуствен кислород. За пръв път от веган.
Хранене: Изцяло веганска храна – всички продукти с животински произход да изключени от диетата (вкл. млечни продукти и яйца)

Повече за проекта на Д-р Скатов можете да научите от неговата страница atanasskatov.com.

Д-р Атанас Скатов

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Интересно. Разбира се, не е първият, който изкачва Еверест без изкуствен кислород. Reinhold Messner (Italy) и Austria Peter Habeler (Austria) го правят за пръв път през 1978. Следват още няколко подобни изкачвания. На 20.04.1984 г. Христо Проданов също достига Еверест без изкуствен кислород, но умира по пътя на обратно. Стискам палци на г-н Скатов и му желая много късмет и бодър дух! Естествено, постижението му няма да докаже, че веганският начин на живот е по-добър, но определено ще е страхотен успех! Отново – стискам палци! Само напред и нагоре :)

  2. Как се доказва във високата планина, че не си ял храна с животински произход? :)

  3. Ако наистина е веган, този е психично болен.
    Веганството е доказано психическо разстройство. Ако само месо отказваш да ядеш, е ОК, защото при ядене на месо се иска да убиеш животното (освен ако не се храниш с мърша). Обаче за яйцата и млякото не е нужно да убиваш, нито да измъчваш животните, за да ги получиш. Нито пък добиването на вълната е свързано с мъчение на животните. Това че отделно някои масови стопанства правят гафове, не значи, че всички стопани не се грижат за животните. Ами то и доматите, които ядем, може да са в следствие робския труд и смъртта на работниците, макар че нормално с доматите ние не убиваме хора и животни. Хайде да не ядем домати, че повечето домати са добити чрез експлоатация на животни/хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.