Шейн МакКонки през погледа на Джей Ти Холмс

0
 

Сподели

Shares

Шейн МакКонки (30 декември 1969 – 26 март 2009 г.) е легенда в екстремните спортове, който комбинира ски и бейсджъмп по уникален начин. Роден е във Ванкувър, Британска Колумбия, но живял основно в Скуо Вали, Калифорния, МакКонки печели много състезания и конкурси по ски и е герой на редица екстремни филми. Едно от най-зрелищните, вдъхновяващи, изпълнения на Шейн е BASE скокът му със ски от Айгер.

Шейн МакКонки през погледа на Джей Ти Холмс
Шейн МакКонки и Джей Ти Холмс

Шейн МакКонки допринася за развитието на екстремните спортове и със своите предложения за нови дизайни на ските.

На 26 март 2009 г. при ски инцидент с уингсют в Доломитите, Шейн МакКонки загива.

Повече за Шейн МакКонки и едноименния филм, посветен на него „McConkey“, разказва специално за 360° друга легенда в екстремните спортове – Джей Ти Холмс.

МакКонки, Снимка: theskichannel
МакКонки, Снимка: theskichannel

Джей Ти Холмс, освен че е ветеран в екстремните ски с участия на състезания от рода на Verbier Extreme и Freeride World Tour, е и един от пионерите на ски бейсджъмпа. Още през 2003 г. той, заедно с най-добрия си приятел и партньор Шейн МакКонки правят първия си подобен скок (само една година след като Джей Ти започва да скача бейс изобщо).

Историята познава и други ски бейс скокове (първият регистриран такъв е от Ел Кап, изпълнен от Рик Силвестър през 1972 г.), но двамата са първите, за които парашутът се превръща в неотменна част от карането на ски. След няколко години постоянни скокове – включително от места като северната стена на Айгер, двамата решават да минат на следващото ниво, като направят нещо, което никой преди тях не е правил – ски уингсют бейсджъмп. Как точно? – пускат стръмния склон, излитат от ръба на скалата, освобождават ските, летят с костюма и отварят парашута. Първият им опит е в Норвегия и е напълно успешен. Следват още две години без инциденти – до фаталната 2009 г. Двамата отново са заедно в Италия и планират скок в Доломитите. Пръв е Джей Ти, който излита и се приземява безпроблемно. Но за Шейн нещата се объркват – едната му ска не се откача и той не успява да отвори парашута си на време.

Джей Ти Холмс, Снимка: The Fear Project
Джей Ти Холмс, Снимка: The Fear Project

През септември миналата година излезе документалният филм “МакКонки”, посветен на живота и наследството на Шейн – този уникален човек и легендарен скиор, с огромни заслуги за развитието на фрийрайд ските и усъвършенстването на дизайна им. По този повод се свързахме с Джей Ти (с изключителни благодарности към Иво Нинов-Германеца, който ни спомогна с комуникацията), за да разберем повече за това какво прави днес, пет години след трагичния инцидент.

Poster of the Movie: "McConkey"

Разкажи ни малко повече за ‘McConkey’. Шейн беше твоят най-добър приятел и партньор. Каква е идеята на филма?
– Това е невероятна история. И е истинска. Хората ще извлекат различни неща. Може да се смееш и може да плачеш. И със сигурно ще се забавляваш.

Какво според теб е посланието, което филмът изпраща до зрителите?
– Имаш един живот. Живей го. Следвай откачената идея, в която вярваш. Стани от дивана и излез навън.

МакКонки
МакКонки

Какво би казал, че е наследството, което е оставил Шейн?
– Наследството му съществува под много различни форми. Хуморът му продължава да живее. Неговият дизайн на ски промени ските, които използваме днес.

Джей Ти Холмс, Снимка: sessions.com
Джей Ти Холмс, Снимка: sessions.com

Смъртта му промени ли отношението ти към екстремните спортове?
– Не, не съвсем. Беше връщане в реалността и не я приех леко. Но след дълъг и труден размисъл реших да продължа.

А относно ски уингсют бейсджъмпинга – смяташ ли, че е било грешка да се захващате с него?
– Не. Смятам, че е страхотна идея. Просто трябва да се прави в правилната планина с правилната обосновка. Например, ако е на линия, която иначе няма как да се пусне, и с полет, който иначе няма как да бъде направен, в този случай имаш добра причина. Но да го правиш просто за спорта, за мен вече не е достатъчно. Освен това, има някои елементи в сигурността, които съм доразработил, така че ските да могат да бъдат освободени бързо, ако нещо се обърка.

МакКонки
МакКонки, Снимка: PowderMag

Някакъв съвет към нашите читатели, които търсят високите скорости и притокът на адреналин?
– Мислете извън кутията, тренирайте здраво, ходете на нови места и прекарвайте всеки ден в планините все едно ви е последен.

Джей Ти Холмс

Цялото интервю с Джей Ти Холмс можете да намерите в брой Зима 2013 на списание 360°.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.