Пролетен пещерен сбор „Орлова чука 2014“

0


Дата на събитието: 11.04.2014

Сподели

Shares

Орлова чука

Между 11 и 13 април ще се проведе традиционният Пролетен сбор за спелеолози „Орлова чука“. Организатори са СК „Приста“ и СК „Академик“ Русе.

Пролетен пещерен сбор „Орлова чука 2014“
11, 12 и 13 април 2014
Района на пещера Орлова чука, село Пепелина, Русенска област

В програмата на събитието са включени посещения и работа в пещерите Орлова чука и Александър Блажев, състезание – Контест 30 м на въже за време, учебна спасителна акция в Орлова чука и на 70-метровите скали отвън, прокарване на нова еко пътека по брега и скалите на р. Черни Лом. Освен многото активности, свързани с пещерите, вечер ще се прожектират спелео филми и ретро снимки от миналия век.

Пещерата Орлова чука се намира в близост до село Пепелина, село Широково, село Острица и град Две могили. Тя е на 45 км от Русе. До входа на пещерата води стръмна пътека, по която са изградени стълби. От входната площадка се открива невероятна гледка към Природен парк Русенски Лом и красивите скални забележителности наоколо.

Орлова чука е втора сред най-дългите пещери у нас с обща дължина на галериите 13 437 м. Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (14°C). Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване. Пещера Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания. Изключителен интерес представлява огромният, граден милиарди години пеещ сталактон, който при почукване, отронва звуци като от музикален инструмент. Вероятно най-запомнящото се място в пещерата е „Изворчето“. Сталагмитите, които се редят в галериите, са млечнобели и невероятно красиви образувания.

Повече за Орлова чука можете да научите от тук.

Часовникът NIGHT VISION от Victorinox Swiss Army – през деня или през нощта. Находчива система за осветяване с ниска енергийна консумация на светодиоди (7 денонощия). Гениална многофункционалност, характерна за легендарната швейцарска марка. Подходящ за спелеолози и приключенци.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.