На тъмно за „Часът на Земята”

0


Дата на събитието: 27.03.2010

Сподели

Shares

Ако някой те накара да стоиш на тъмно за един час, ще се съгласиш ли? Точно това са замислили от международната природозащитна организация WWF за 27 март, събота, от 20.30 ч. за „Часът на Земята“. Миналата година идеята за Earth Hour се стори перфектна на близо един милиард души от над 4000 града в 90 държави. Защо го направиха ли? За да покажат, че е време да се направи нещо смислено срещу промените в климата, а не само да говорим за тях и да се надяваме, че ще изчезнат от само себе си. Защото те няма да си тръгнат просто ей така.

През последните 40 години българските климатолози регистрират постепенно увеличаване на средните температури. Типичният континентален климат в Северна България с четири ясно изразени сезона, студена зима и горещо лято започва да заприличва на този в Южна България, който пък от своя страна го докарва на Северна Гърция.
Преди да си кажеш, че промените в климата не са толкова лоши, защото в България ще е топло и слънчево, помисли и за другите последствия – по-малко дъждове и по-малко питейна вода, по-лоши условия за ски и сноуборд през зимата, повече суша и по-слаби реколти, повече катастрофални летни бури и дори наводнения, когато най-малко ги очакваме.
В края на миналата година в Копенхаген ООН събра лидерите на много държави, за да решат параметрите на ново глобално споразумение за климата, което да наследи Протокола от Киото. Е, до обвързващо решение не се стигна, но поне до скоро непримиримите позиции се сближиха.
„Часът на Земята“ започна през 2007 г. като кампания, която прикани жителите на австралийския град Сидни да угасят лампите си. Тогава се включиха 2,2 милиона домакинства и фирми, в тъмнина потънаха прочутата опера и мост в града. Само година по-късно Earth Hour стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. По време на „Часът на Земята 2009“ угасна осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, Колизеума в Рим, Акропола в Атина, часовника Биг Бен в Лондон, пирамидите в Гиза, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и най-високата съществуваща сграда в света – Тайпей 101.
Аланис Морисет, Линкин Парк, Колдплей и Нина Першон от Кардигънс, актрисите Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева станаха по-известните имена, които се включиха в „Часът на Земята“.
София също не остана по-назад, като мракът обви „Александър Невски“, Народния театър, парламента и президентството, както и още 40 сгради. Включиха се още толкова български града. Ако на 27 март не ти се стои на тъмно вкъщи или пък не ти се организира романтична вечеря на свещи, ела в центъра на София, където на тъмно ще свири музика и дори ще може да участваш в един по-различен спортен турнир. За подробностите следи сайта на WWF http://wwf.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.