Кайтсърф в Карибско море: танц с вятъра из Мексико

0
 

Сподели

Shares

Могъщ е този танц! Водещ винаги е вятърът, аз просто се понасям в неговия ритъм и го следвам там където ме отведе.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Този път крайната цел е Свещената земя на Маите, източното крайбрежие на полуостров Юкатан, Мексико.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Слизаме от самолета с два кайта Cabrinha, 11 м2 Nomad и 13 м2 Crossbow, без план и предварително проучване къде ще ги караме. Месецът е март, пролетта е в разцвета си тук, постоянна температура на въздуха около 29 градуса Целзий (денонощно), на морската вода 27.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Кайтсърфинг спотове:

Isla Blanca – на 20 км северно от Канкун. Живописна, соленоводна лагуна, до която се стига по асфалтов двулентов път. В последния един километър шосето неусетно преминава в добре трамбован черен път. Пясъчната лагуна е дълга километри и е плитка около 50 – 70см. Днес вятърът е от северозапад и чист север около 9-10 м/сек. Най-дългият фрийрайд в плитка вода в моя живот.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Може да стартираш кайта си от тучна морава на брега на лагуната на територията на кайтсърф училище Икарус или да си намериш самостоятелен landing point на север. Необятната лагуна е над 30 км. Спотът работи при вятър от всички посоки, но най-добре се кара на ветрове от север.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Sian Ka’an – биосферен резерват. Безкраен спот със ситен бял пясък и километри равно дъно. Пътят за спота минава на юг през очарователното курортното градче Тулум. След края на курорта минаваме през портал където се заплаща малка такса (28 песос на човек) и навлизаме в територията на еко резерват Sian Ka’an. Необятна, неопитомена джунгла километри напред. В периферията на резервата има няколко къмпинга и гори с кокосови палми, където срещу символична такса паркираме колата на сянка и получаваме достъп до вятъра и плажа. Денят, в който ние сме тук, духа югоизток около 8-9 м/сек. Плажът е пясъчен и безкраен. В морето има лек чоп и аз почти достигам нирвана танцувайки с моя кайт, докато изведнъж забелязвам група местни момчета да ръкомахат и крещят от една висока дюна, сочейки нещо във водата пред мен… в морето има АКУЛА! Събираме си екипировката и продължаваме към следващия спот.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Xpu–Ha – къмпинг на около 10 км на юг от Пуерто Авентурас, Ривиера Мая. Тук е царството и ловните полета на пеликаните. Навсякъде има кокосови палми и когато ожаднееш може да обезглавиш падналия до теб кокос като го заровиш в пясъка и с един удар на мачетето му отрязваш капака. Пясъчно дъно, закотвени наблизо лодки и 8 м/сек вятър от югоизток.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Punta Venado – плаж в границите на еко резерват, вятър от югозапад, обикновено със скорост около 7 м/сек. Попитай за Жан Пауло, местния кайт сърф инструктор. В непосредствена близост се намира Хасиенда Мексикана, конна база и малък ресторант. Спота предлага безопасно място за приземяване на крилото, но има няколко коралови рифа, които трябва да локализираш преди да влезеш във водата.

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Кайт танц с вятъра из Карибско море

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.