Курс „Зелена пътека“ във Влахи

1
 

Сподели

Shares

Център “Шаралия”

В китното пиринско селце Влахи, което се намира на 9 км от град Кресна, ще се проведе интересно еко обучение. Заглавието му е „Зелена пътека“, а темата е използването и приложението на природосъобразни системи, т.е. производство на електроенергия, енергоспестяване, рециклиране и др. Курсът ще обхване също така темите пермакултурата, био земеделие и строителство с естествени материали.

Курс „Зелена пътека“
17-22 април 2014
Село Влахи, Община Кресна

Зелена пътека

В програмата на „Зелена пътека“ са включени темите:
– Как се проектира биологична пречиствателна станция?
– Как се проектира създаването и използването на електроенергия?
– Как се проектира отопление за малки ферми и еднофамилни къщи?
– Енергоспестяване
– Био градината

Център “Шаралия”

Лекциите, с които можете да се просветите екологично по време на „Зелена пътека“ са:
– „Приятели и врагове в градината“ – темата ще представи биологът Димитър Василев, който живее и работи във Влахи
– „Поддръжка и експлоатация на хибридна електроцентрала“ – Иван Салников, който през последните години също се превърна в местен жител, част от село Влахи
– „Изолация с естествени материали“ – международната нотка ще добави Антоан Розенблат
– „Поддръжка и експлоатация на биологична пречиствателна станция“ – Иван Салников
– „Етика и принципи на пермакултура“ – Калина Недялкова

Зелена пътека

И за да ви заинтригуваме още повече, ще ви споделим, че лекторите на „Зелена пътека“ не са сухи теоретици, а хора, които ще говорят от гледна точка на ежедневието си. Те ще споделят с вас практическия си опит, натрупан с годините.

Зелена пътека

За контакти: Център “Шаралия”, 0887202104, centur.sharalia@gmail.com

Център “Шаралия”

Влахи
Село Влахи се намира на 9 км от град Кресна и на около 160 км от София. Влахи може да се достигне с колело, кола или обществен транспорт в събота и неделя. Селото се простира в югозападния дял на Северен Пирин. Най-ниската надморска височина в землището на Влахи е при местността Градешка баня – 250 м, при Влахи тя вече е към 600 м, а в най-високите си части достига над 2000 м. На север граничи със село Ощава, на изток се катери до челото на Пирин планина, на юг съседи са и землищата на селата Плоски и Горна Градешница, а на запад стига до синорната граница на Долна Градешница, Кресна и Ново село.

От селото започва едноименната екопътека Влахи, която минава през местността Полена и се извива до подножието на връх Баба, където има място за почивка. Пътеката продължава нагоре към Бабина премка, спуска се плавно към долината на Загазката река и стига до местността Пещерата. Общата дължина на маршрута е 12 км и се изминава за по-малко от 4 часа. Пътеката е изградена като част от голям проект по програмата за малки грантове на Глобалния екологичен фонд.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Ще направя всичко възможно за да посетя курса . Също така за мен би било голямо удоволствие да се запозная със г-н Иван Салников .Идеята е прекрасна .Благодаря ви.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.