Повишена лавинна опасност в планините

0
 

Сподели

Shares

Повишена лавинна опасност в планините

От Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) предупреждават, че условията за туризъм в планините не са добри в момента. Причината за опасните условия е новият сняг, който на места достига до 70 см заради навяванията. Поради лавинната опасност карането на ски и сноуборд извън обозначените писти е опасно в момента.

Вчера, от паднала лавина под връх Тодорка, Банско, пострада 35 годишен ски-учител. Мъжът се спускал по улеите под върха, извън обозначените писти. Причина за лавината, в която е попаднал скиорът, е новият 50-сантиметров слой тежък сняг, навалял предната нощ. Мъжът е бил повлечен от падаща „козирка“ и за щастие е леко пострадал, без сериозни травми.

В момента в планините продължава да вали тежък, мокър сняг, а температурите да са сравнително високи – между 0 и -4 градуса. Видимостта на много места, особено над 2000 метра, е намалена поради мъгли, а в по-ниските части на планините вали дъжд.

Прогнозата за времето на НИМХ можете да видите тук.
За актуалните условия в планините можете да се информирате в реално време от уеб камерите на сайта на ПСС: уеб камери.

Информация за обстановката в планините може да намерите на сайта на ПСС.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Интересен материал за Планинската спасителна служба в България можете да намерите в брой Зима 2013-2014 на списание 360°.

Още полезна информация за лавини:
Зимни фрийрайд съвети: Каква екипировка да вземем
Материал на ПСС за лавинна безопасност
Търсене на затрупан от лавина

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.