Пролетно залесяване в Понор планина

1


Дата на събитието: 08.03.2014

Сподели

Shares

Понор планина

На 8-ми март ще можете да съчетаете полезно с приятното. Фондация ЕкоОбщност организира пролетно залесяване в района на Понор планина.

Къде: Близо до разклона за с. Понор
Какво ще се залесява: Космат дъб и цер
Кога: 8 март 2014 г.
Тръгване от София: 9 ч.
Връщане в София: около 16 ч.
Подробности за мястото и часа на тръгване от София ще бъдат изпратени по ел. поща на записалите се участници.
Краен срок за записване: 6 март 2013 г., четвъртък

По време на осмомартенското залесяване ще се подготвят дупки на място (теренът е смесен, с преобладаващо скалист характер), след което доброволците ще засадят младите фиданки.

Инструктаж, инструменти, фиданки и ръкавици се осигуряват от организаторите.

Ако решите да се включите, ще е добре да носите със себе си храна и вода за през деня и да сте подходящо облечени за работа на открито.

За да участвате трябва да изпратите писмо с името си и датата на акцията – 8 март 2014 г. Ако планирате да доведете приятели, напишете общо колко човека ще сте.

За контакт:
Дима Котева, Фондация „ЕкоOбщност”, office@bepf-bg.org, 0878 67 42 98

Понор планина

Понор е планинска карстова област в Западна Стара планина, на територията на Софийска област, между Петроханския проход и Искърския пролом. Тя се издига в централната част на Западна Стара планина. На запад Петроханския проход (1410 м) и долината на река Нишава (Гинска река) я отделят от Берковска планина, а на изток чрез стръмни, на места отвесни склонове се спуска към Искърското дефиле, което я отделя от Голема планина. На североизток долината на река Пробойница (ляв приток на Искър) я отделя от планината Козница, а след това на запад от изворите на реката до Петроханския проход границата между двете планини не е ясно изразена. На юг долината на Искрецка река (ляв приток на Искър) я отделя от Мала планина, а на югозапад склоновете ѝ плавно се спускат към Годечката котловина. Планината представлява почти правилен правоъгълник с простиране от запад на изток на 23-25 км, а ширината ѝ е около 15 км. Билото ѝ е широко и плоско, разположено на около 1400 м н.в., а най-високата ѝ точка е връх Сърбеница (1481,6 м), разположен в източната ѝ част, на около 1,2 км по права линия южно от село Зимевица.

Следете 360mag.bg, за да научите и за други залесявания, организирани от ЕкоОбщност.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Само ако го бяхте постнали няколко дни по-рано, а не по-средата на акцията :) :) :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.