Кирил Николов – Дизела: Ком – Емине за 5 дни?

0
 

Сподели

Shares

Кирил Николов – Дизела, най-добрият български ориентировач и планински бегач, отново ще тества границата на възможностите си. Това лято той ще опита да постави нов рекорд по скоростно планинско бягане като измине за 5 дни планинския маршрут от връх Ком до нос Емине. Със своите 600 км, това е най-дългият туристически маршрут в България.

Кирил Николов – Дизела

След „5 върха за 24 часа“ и надпреварата с Драгалевския лифт това е следващият уникален спортен проект на Дизела. Петте дни, през които Кирил Николов планира да пробяга цялото разстояние от Ком до Емине са между 12 и 17 август 2014 г. Общата денивелация, с която спортистът ще трябва да се справи, е около 14 600 метра. По този начин Дизела ще трябва буквално да достигне до границата на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком – Емине – „Достигни лимита си!”.

Кирил Николов – Дизела

Досегашният рекорд за минаване по цялата дължина на билото на Стара планина е 5 дни и 14 часа. Поставен е от Любомир Палакарчев през 1986 г. Интересен факт е, че той е бил 32 години, колкото ще навърши и Кирил Николов малко след пробега.

Друго интересно постижение по маршрута Ком – Емине наскоро направи русенецът Теодор Атанасов, изминавайки маршрута сам през зимата. Интервюто, което Теодор даде специално за 360°, можете да видите тук.

Видеото за новия планиран пробег на Дизела бе представено официално по време на фестивала на планинското кино XCo Film Fest преди броени дни, а сега вече може да бъде видяно и на сайта на 360°:

Продуцент: Христо Петков
Режисьорски екип: Димо Петков, Михаил Новаков
Оператор: Мaрин Кафеджийски
Текст: Ивелина Гичева
Дикторски глас: Йордан Жечев
Графика: Four Plus
Музика и саунд дизайн: Стефан Величнов – Diamondz

Феновете на планинското бягане ще могат да следят придвижването на Дизела онлайн в реално време на специалния уебсайт www.disl.bg, който ще бъде активен скоро.

Кой е Кирил Николов – Дизела?
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
– Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.
– 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
– 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
– Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012 г.

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Той съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Дължината на „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижима за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. По време на прехода се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.

За първи път маршрутът „Ком — Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев – български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт, и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.
Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута наобратно (от Емине до Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.