Най-скоростното моторно въздушно състезание Red Bull Air Race

0


Дата на събитието: 28.02.2014

Сподели

Shares

Най-бързите моторни въздушни серии в света Red Bull Air Race World Championship започват на 28 февруари в Абу Даби. Състезанието се провежда за седми път и в него ще участват 12 пилоти във върховна форма, готови да полетят.

Red Bull Air Race World Championship

Red Bull Air Race World Championship в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства, се изстрелва в небето на 28-ми февруари и 1-ви март. Това е първото състезание на седмия сезон с триумфално завръщане в Абу Даби над искрящите води на Персийския залив. Настоящият шампион Пол Бонхом от Великобритания, който спечели последното състезание в Абу Даби през 2010 г., ще се стреми да защити титлата си с летящ старт в столицата на ОАЕ. Той застава срещу 11 от най-талантливите пилоти в света във високоскоростен, нисковисочинен състезателен екшън пред очите на десетки хиляди зрители, които се очаква да гледат от брега.

След 3-годишно прекъсване Red Bull Air Race ще е по-голямо от всякога през 2014 г. Сезонът се състои от осем кръга, в седем страни, на три континента, включително Хърватия, Малайзия, Великобритания, Полша, САЩ и Китай.

„Всички сме изключително развълнувани, че след прекъсването Red Bull Air Race отново се завръща! Всеки един от пилотите, техниците и цялата организация, работиха на пълна пара в продължение на много месеци, за да се гарантира, че всички ние сме в топ форма за провеждане на безопасно, вълнуващо и конкурентно състезание“, каза Джим ДиМатео, Състезателен Директор на Red Bull Air Race Race. „Абу Даби, със своето типично хубаво време в тази част на годината и прекрасните си гледки, е перфектното място за старт на сезона.“

Red Bull Air Race World Championship

Бонхом, шампионът за 2008-а Ханес Арч от Австрия, американецът Кърби Чамблис, който спечели световната титла през 2006 г., и останалите деветима въздушни аса от общо 10 националности ще се борят за ценни шампионатни точки в жарката пустинна топлина в първото за 2014 Red Bull Air Race World Championship.

„Моята основна цел е да спечеля, но изобщо не подценявам останалите“, казва Бонхом. Пилотите ще трябва първо да се запознаят с промените в правилата и как технически уеднаквените двигатели ще повлияят на представянето. „Мисля, че ще се справим добре, но това ще се види в Абу Даби“, добавя той. Бонхом заяви, че е невъзможно да се правят прогнози за защита на титлата му. „Това е нов сезон и всички започваме начисто.“

Абу Даби – домакин на откриващото състезание на сезоните между 2005 и 2010 година, е позната територия за 12-те опитни Red Bull Air Race пилоти. Бонхом печели състезанието тук през 2008 и 2010 г., а унгарецът Петер Бесеньей победи през 2005 г. и след това през 2007 г. Чамблис спечели в Абу Даби през 2006, а Арч – през 2009.

В Red Bull Air Race пилотите се състезават за време, минавайки през изключително ниското височинно слалом трасе, изпълнено с Air Gate препятствия. Пилотите достигат скорост до 370 км/ч и понасят натоварвания до 10G в острите завои по трасето.

Капризните ветрове над Абу Даби могат да направят особено предизвикателно трасето, което се простира в продължение на осем километра над тюркоазените води пред Corniche Road. Ветровете може да духат постоянно в една посока, преди рязко да сменят посоката си и мигове след това да задухат в противоположната посока. Температурите в сухия регион понякога надхвърлят 30 градуса по Целзий в края на февруари.

Сезон 2014 обещава да бъде по-конкурентен от всякога, тъй като всички 12 пилоти за първи път ще летят със стандартизирани двигатели и витла, за да се изравнят силитe им при старта, поставяйки ударение върху уменията за летене, а не върху мощността на двигателя.

Другите пилоти в шампионата са Найджъл Ламб ( Nigel Lamb) (Вбр), Мат Хол (Matt Hall) (Авст), Никола Иванов (Nicolas Ivanoff) (Фр), Майкъл Гулиан (Michael Goulian) (САЩ), Матиас Долдерер (Matthias Dolderer) (Гер), Йоши Муроя (Yoshi Muroya) (Яп), Пит Маклеод (Pete McLeod) (Кан) и Мартин Сонка (Martin Sonka) (Чех).

Състезателен календар:
28 февруари/1 март Абу Даби (Обединени Арабски Емирства)
12-13 април Ровин (Хърватия)
17-18 май Путраджая (Maлайзия)
26-27 юли Гдиня (Полша)
16-17 август Аскот (Великобритания),
6-7 септември Форт Уърт (САЩ)
11-12 октомври Лас Вегас (САЩ)
1-2 ноември Шанхай (НР Китай)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.