Прожекция на филма „Витоша“ в София

0
 

Сподели

Shares

Витоша

На 24 февруари, понеделник, от 19 ч. в кино Одеон ще можем да видим филма „Витоша“.

„Витоша“ е документален филм за планината разкрита чрез хората, които я обитават. Това е филм за пробуждането на гражданско общество в България. „Витоша“ е филм за всеки, който има самочувствието на участник, а не на наблюдател, в света, който обитава.

„Витоша“ – документален филм
24 февруари, 19 ч.
Кино Одеон, София

Няма пътешественик, който при пристигането си в София да не отбележи близостта ù с Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града. Чистият въздух се спуска от Витоша към града. Всички ние се катерим по нея – и туристи, и скиори. Да караш ски по склоновете най-високия връх на Витоша – Черни връх, в слънчев зимен ден е невероятно преживяване. Витоша е опасно близо до разрастващата се столица. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи.

„Когато глупостта се ожени за големите пари, се раждат чудовища,” казва един от героите на филма. Парадоксално е, че именно този конфликт провокира най-чувствителната част от поколението на прехода, така че да се създаде гражданско общество в България.

„Витоша“
България, 2013, 70 мин, цветен
РЕЖИСЬОР: Любомир Младенов
СЦЕНАРИЙ: Иван Попйорданов
ОПЕРАТОР: Орлин Руевски
МОНТАЖ: Любомир Младенов
С УЧАСТИЕТО НА: арх. Христо Генчев, Тома Белев, бай Бичи, Иван Христов, Симеон Арангелов
ПРОДУЦЕНТИ: Галина Тонева и Кирил Кирилов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.