Сочи – между грандиозните планове и сбъднатите мечти

0
 

Сподели

Shares

Всички погледи са обърнати към руския крайбрежен курорт Сочи, където в момента се провеждат зимните олимпийски игри. Чакай, какво? Да, ако сте пропуснали да огледате географската карта на Русия, Сочи се намира точно на брега на Черно море. И от години е едно от най-популярните места за почивка през лятото. Как точно от субтропичен летен курорт градът се превърна в арена на зимни спортове? Защо от цялата необятна руска шир изборът пада върху Сочи? Със сигурност има по-студени места, с повече сняг и по-високи планини. Но Сочи има едно предимство – намира се точно в подножието на Кавказките планини. А в тази им част те са толкова впечатляващи, че по нищо не отстъпват на Алпите.

Сочи

Русия обеща, че това ще е най-грандиозната Олимпиада в историята. Склонни сме да го вярваме, защото на тях грандиозността им идва отвътре. До момента доказателства не липсват – инвестирани са над 50 милиарда долара в строителство, инфраструктура и подготовка, а в желанието си да са най- дори на ниво олимпийски огън, руснаците го отнесоха със совалка в открития космос и с подводница до дъното на най-дълбокото езеро на земята Байкал.

Сочи

А ние се надяваме зимата да бъде благосклонна със снега в района на Западен Кавказ. Защото там, или по-точно в местността Красная поляна, са съоръженията за всичко онова, което ни интересува в зимната Олимпиада – фристайл ски, сноуборд, халфпайп и слоупстайл ски и сноуборд, крос-кънтри и алпийски дисциплини.

Халфпайп ските определено ще са водещото – и вероятно най-интересно и зрелищно събитие, тъй като за пръв път те те са олимпийски спорт, след дълги години на опити и лобиране. Главен “виновник” за влизането на фристайла в официалната селекция е пионерът в спорта Сара Бърк. За съжаление Сара няма да успее да види мечтата си сбъдната, тъй като тя загина след инцидент по време на тренировка в Юта през 2012 г. Сред фаворитите в Сочи е Саймън Дюмон, известен с невероятните си биг еър умения. Не се съмняваме, че халфпайпът определено ще е сред най-атрактивните събития на Олимпиадата и нямаме търпение да видим колко далеч могат да стигнат най-добрите сред добрите!

Цялата статия за Сочи можете да прочетете в брой Зима 2013 на списание 360°.

Сочи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.