Световната купа по ледено катерене 2014

2
 

Сподели

Shares

В момента състезанията от Световната купа по ледено катерене за 2014 са в разгара си.

Туровете за купата тази година започнаха на 16-18 януари в Бущени, Румъния. Специални ледени кули бяха изградени в долната част на хълм, част от популярния ски курорт Бущени, който е и известно място за ски алпинизъм. Състезанието беше с българско участие при жените. Катерачката Радка Петкова се класира на 9-то място за трудност и 10-то при скоростния дуел. Средствата за участие в състезанията от Световната купа за българската състезателка са осигурени от Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

Световната купа по ледено катерене 2014

Бущени се намира на около 130 километра северно от Букурещ. Районът около курорта е известен и като люлката на съвременния алпинизъм в Румъния. Там се намира най-големият катерачен обект в страната с височина 500 метра, наречен Бялата долина.

Вчера – 1 февруари приключи и поредният етап от състезания за купата. Те се проведоха в Шампени (Champagny-en-Vanoise), Франция.

Световната купа по ледено катерене 2014

Победител в категория трудност във Франция е Николай Кузовлев от Русия, на второ място е кореецът Хе Йонг Парк, а на трето е още един руснак – Максим Томилов. Състезанията за скорост, меко казано, бяха доминирани от руснаците – първите 14 места в класирането са под руски флаг.

При жените в категория трудност победи рускинята Мария Толоконина, следвана от Мариам Филипова отново от Русия и италианката Анжелика Райнер. Българската катерачка Радка Петкова е на 10-то място в класирането за трудност, както и в това за скорост. В скоростните изкачвания отново властваха рускините – първите 7 места бяха руски.

Състезание по ледено катерене се проведе и в Саас фе в Швейцария. За жалост Радка Петкова счупи клюн на сечиво още в началото на квалификацията. При мъжете обаче имахме добри класирания, включително полуфинал за трудност. 14-ти се класира Станимир Желязков, а 16-ти Минчо Петков от общо 80 участници.

Световната купа по ледено катерене 2014

След състезанията в Румъния и Италия водачи във временното класиране за Световната купа са Hee Yong Park (Корея), Максим Томилов (Русия) и Алексей Томилов (Русия) при задачата за трудност и Николай Кузолев, Владимир Карташев и Павел Гиляев – и тримата от Русия в скоростните изкачвания. При жените най-добре засега се представят Марина Толконина (Русия), Ангелика Райнер (Италия) и WoonSeon Shin (Корея) във воденето, а при скоростта водачки са Мариян Филипова, Наталия Куликова и Юлия Олейникова.

Радка Петкова в Бущени

Следващите спирки от турнето за Световната купа са Rabenstein в Италия от 7 до 9 февруари, отново Шампени във Франция на 8 и 9 февруари и Уфа в Русия от 28 февруари до 2 март.

Историята на Световната купа по ледено катерене датира от 2002 г. когато се провеждат първите състезания на Международната федерация по алпинизъм и катерене – UIAA. Първите спирки на световното турне са Val Daone в Италия, Pitztal в Австрия, Киров в Русия, Квебек в Канада и Саас Фее в Швейцария.

Първите общи правила, които да уреждат състезания за ледено катерене, се появяват през 1998 г., а първата Световна купа – през 2000 г. Купата е организирана от частна немска компания, която остава отговорник за събитието до 2002 г., когато Международната комисия по ледено катерене на UIAA поема организацията.

Състезателната история на този спорт обаче датира още от 1912 г. когато се провежда първото известно съревнование по ледено катерене, направено по ледника Бренва в Курмайор, Италия.

Световната купа по ледено катерене 2014

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте, няколко корекции по изнесената информация, класирането в Шампени е: трудност мъже – 1. Николай Кузовлев – Русия, 2. Хе Йонг Парк – Ю.Корея, 3. Максим Томилов – Русия; трудност жени – 1. Мария Толоконина – Русия; 2. Мариам Филипова – Русия; 3. Анжелика Райнер – Италия. Източник: http://www.iceclimbingworldcup.org/latest-results.html

  2. Много благодарим за корекциите и линка ;)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.