Ники Маринов за балканските ски маниаци

1
 

Сподели

Shares

Ники Маринов е архитект, занимаващ се със строителство с естествени материали, и успоредно с това е вманиачен сноу- и лонгбордист. От няколко години участва активно в Ски Маниаци – неформална група на любителите на зимни спортове.

Ники Маринов

Обича да кара, да изследва нови хоризонти, терени и предизвикателства, както в страната, така и в чужбина. Основният двигател и най-важното зад всичко това е желанието му да споделя всичко това с приятелите си.

Ники Маринов

Какво е Ski Manijaci и откъде се взе?

В Сърбия, в началото на есента на 2005-та година, като отговор на въпрос, публикуван във форум, посветен на ски и сноуборд, един от членовете на форума (бъдещ но все още неосъзнат маниак), се интересува къде може да се кара когато няма сняг. Отговорът на този въпрос не идва светкавично, но много бързо интернет форума събира група от хора, които са заинтересовани от едно и също нещо. Кръгът се разширява бързо, и с идването на зимния сезон започват и срещите на живо – първо в Белград, а след това и на снежните бели полета. За кратко време неформална група от любителите на ски спорта официално регистрират сдружението, като в първия сезон успяват да посетят почти всички зимни центрове в региона, както и да се насладят на няколко френски и австрийски курорти.

Ники Маринов

Кои са маниаците?

Членовете, които събира сдружението са повече от колоритни. По възраст, пол, ски и сноуборд умения, националност, религия. Маниаците обичат да казват за себе си, че са карачи по националност. Общото, което всички те споделят е едно – безкрайната любов към снега, планините и зимните спортове. Това е причината сдружението „Ski Maniacs“ да съществува, за да се популяризира ски и сноуборд спорта. За да могат членовете му да усвоят и усъвършенстват своите техники за каране на ски и сноуборд чрез безплатни обучения, провеждани само за членовете на сдружението, които все още не са овладели това умение. За своите членове сдружението организира престои в планините с най-добрите възможни условия.

Ники Маринов

Каква е идеологията на една мания?

Нашето желание е зимните спортове отново да станат достъпни за колкото се може повече хора, които се интересуват от тях. Да покажем и докажем, че „белите“ спортове не са привилегия само на по-заможните хора, които могат да си позволят да отделят повече средства, и че са нужни само желанието и любовта към снега и планината. Също така, в наша непосредствена близост се намират множество малки центрове и ски зони, в които всеки, стига да иска, може да намери красотата и да се наслади на снежните условия, терена и природата. Искаме по-широк кръг от съмишленици да открият очарованието на тези малки местни курорти, често забравяни или избягвани от туристически агенции. С една дума, ние искаме колкото се може повече хора да бъдат заразени с усмивката, наречена „любовта към карането на ски и сноуборд”.

Ники Маринов

Ние искаме също така да акцентираме върху глобалните екологични проблеми, и какво всеки от нас може да направи като личен пример за намалянето на своя въглероден отпечатък, защото те драстично и осезаемо оказват влиянието върху практикуването на страстта, която споделяме. Също така, ние толерираме и предпочитаме посещението на курорти, които контролират устойчиво своите ресурси и бази.

Ники Маринов

Как се появи Ски Маниаци–България?

През 2007 година с група приятели от България проучвахме близките курорти извън границите на страната. Попадайки на форума на „Ski Maniacs“, нашето запитване бе получило няколко конкретни отговора за по-малко от 12 часа. След по-малко от седмица вече карахме заедно в Брезовица, днешно Косово. Това бе началото на едно приятелство и споделяне на страстта и любовта към снега и практикуването на „белите“ спортове. Последваха съвместни зимни посещения на алпийски и балкански курорти, както и летни пътувания по реките на Черна Гора за упражняването на рафтинг уменията на нашите членове.

Ники Маринов

Къде сте се отдавали на ски манията си досега?

Преди да учредим клуба в България, със Ski Manijaci карахме няколко години подред в различни части на Алпите: Италия- Мadona di Campiglio, Франция- Les 2 Alps, Serre Chevalier, 3 Valles, Австрия –Bad Kleinkirchheim, Mayrhofen, Nassfeld. Целта ни e група приятели да ходим зимата да караме на достъпни за нас цени и се оказа, че Ski Manijaci ползват невероятно добри оферти и най-хубавото е, че нямат надценка върху цената, която получават от туроператора си. Всяка следваща година се присъединяват повече приятели и приятели на приятели, формирайки групи от порядъка на 30-40 човека. Всички с усмивки, обединени от любовта към снега и карането, скиори-бордисти, малки- големи българи-сърби… границите изчезват. На тези терени няма проблеми, има споделяне и това още повече амбицира сформирането на клуба и сплотяването на тази усмихната група познати във взаимноподкрепяща се общност от каращи заедно приятели.

Ники Маринов

Кое е любимото ти място, на което си карал с маниаците?

Едно от най-красивите и вдъхновяващи места за мен, на което отидохме като група бе Les 2 Alps във Франция. Сам по себе си този курорт разполага с писти с дължина от 225 км – 93 маркирани писти (19 зелени, 43 сини, 19 червени и 11 черни). Курорт, който предлага условия за всякакво ниво на управление на ски или сноуборд. В подножието на курорта, от двете страни на селището, е отредена и добре маркирана зона за начинаещи, като отделен сектор имат и най-малките снежни любители. Качвайки се нагоре, най-често с Jandri Express I и II, влизате в магическото царство.

Николай Маринов

Тук се намира Snowpark Les2Alpes – един от най-големите снежни паркове в Европа. Отговорните организатори дори са създали отделен парк за начинаещи, включващ всички елементи – от рейлове, боксове, кикъри до халфпип в подходящи размери. Когато става дума за частта за напреднали, този парк отново е разделен на 3 части в зависимост от нивото на уменията на карачите. Ако обичате подобен вид каране, тук можете да предизвикате себе си и да утвърдите своите умения в различните скокове „big air”, kicker-и, halfpipe (с олимпийски размери), боксове, рейлове, snow and boarder-cross. И най-хубавото е че през лятото, този същия парк се построява наново на височина от 3200 метра, където може да караш редом със светилата в този спорт, които тренират през топлия период.

Ники Маринов

Голям интерес представляват D.V.A. Park – лавинна тестова и практическа зона с професионален инструктор, както и Лавинния симулатор, в който може да преживеете какво се случва когато попаднете в лавина (уникално съоръжение, което и космонавтите може би не са преминавали).

Николай Маринов

Условията за по-напредналите са уникални, а за тези от нас, които обичат необработените терени, Франция е раят! Тук черните писти не се обработват, което автоматично превръща тези курорти в рай и за свободните карачи. Но черешката на тортата… не, черешката на Алпите и на цяла Европа, е точно от другата страна на хълма. С помощта на рактрак можете да направите връзка с легендарния курорт La Grave. Най-големият курорт за практикуване на свободно спускане в Европа. С денивелация от 2100 метра (от 3600 до 1500 м), La Grave предлага уникални терени за всички видове любители на екстремните спускания, но все пак имайте предвид и значението на курорта (La Grave – Гробът). Уникално място, което с удоволствие бихме ви показали.

Ники Маринов

Какви са бъдещите маниакални планове на клуба?

Бъдещете се решава заедно. Всяко едно от нашите действия е резултат от съвместни дискусии, анкети и решения. Стратегиите за развитие се взимат общо и са в полза единствено и само на членовете на Ски Маниаци– България.

Занапред посоката, която сме поели е развитие на капацитета на клуба, свързан с индивидуална и съвместна компетентност като група на нашите членове. От една страна, се опитваме да повишим самоосъзнаването и минимализирането на рисковете в планината посредством провеждане на курсове и периодични практики по лавинна безопасност, курсове за помощ на приятел в планината и други.

Ники Маринов

Следващата година в екипа на клуба ще се включат и ски и сноуборд инструктори, които ще могат да обучават безплатно начинаещи членове в специално организирани за целта пътувания. От друга страна, клубът ще продължава да прави достъпни ски ваканции както в Алпите, така и тук на Балканите.

Ники Маринов

На 21 март сме замислили едно приятно завръщане във Франция, в Les 2 Alps, което ще може да разкрие на тези от членовете ни, които за пръв път пътуват с нас, че Алпите не са само тоблерони и топло Фондю, а място, където карането е превърнато в религия, а усмивката в поздрав. Искаме да споделим нашите малки тайни открития в Les 2 Alps, както и черешката на тортата La Grave, защото нашите членове го заслужаваме, и защото могат да оценят по достойнство красотата и величието на една планина от този порядък.

И най-важната ни стратегическа цел както винаги остава една и съща: да продължаваме да се забавляваме с пълна сила! Защото заедно е по-весело!!!

Ники Маринов

Ако искате и вие да станете ски маниаци, групата е отворена и приветлива за нови членове. Можете да се свържете с тях чрез сайта или Facebook страницата им.

Ники Маринов

Следете 360mag.bg за повече информация за Ски Маниаци-България и пътуванията, които организират.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Ники и ски маняците са супер! Ако някой се чуди дали да покара с тях да не му мисли ами направо да се мята!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.