Пътят за La Grave

0
 

Сподели

Shares

Пистата не ви стига, искате да прескочите границата – френското селце Ла Грав е точно за вас!

La Grave

Местоположение: Югоизточна Франция
GPS координати: N 45,04321 E 6,30893
Разстояние от България: 1680 км
Маршрут: България, Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и Франция
Преобладаващи пътища: 80% магистрали

Тъй като описваме пътуване с автомобил, пригответе се за дълъг път – освен ако не предпочитате втория начин – със самолет. Нещата там седят по друг начин – доста по-бързо и по-скъпо.

Напълнете термос с кафе и шишета с вода. Наличието на GPS навигационна система е голям плюс. Пригответе си и дребни – поне 150 за предпочитане в евро. Това са таксите, които ще трябва да платите щом напуснете пределите на страната за всяка магистрала, по която се придвижвате. Има и алтернативни пътища, но те минават през доста населени места, където ограниченията на скоростта ще ви забавят доста. Единствената държава без такси за пътищата е Словения. Там обаче ще ви трябва винетка на стойност 36 евро за срок от 6 месеца.

road trip - la grave

Така таксите стават 50% от разходите ви за транспорт, останалото са гориво и кафенца с глезотийки по пътя. Важно е да знаете, че в Италия денонощни бензиностанции почти няма, тоест нощно време можете да заредите само гориво, което е с поне 0.60 евро на литър по-скъпо. Всичко е на самообслужване, плащането става на автомат, така че се подсигурете с гориво предварително. Не забравяйте и за камерите, които дебнат за нарушители – всички глоби се плащат на влизане в България.

Щом напуснете Торино ви очакват живописни планински пътища, които ще ви поднесат множество завои и тунели, достигащи дължина 6 км. Не след дълго ще получите съобщение на мобилния си телефон, че сте навлезли във Франция – това е единственият начин да разберете, че сте напуснали Италия, ако сте пропуснали табелата, която го отбелязва. Това означава, че ви делят около 60-ина км до крайната цел – Ла Грав.

La Grave - chapel

Ла Грав е малко селце, сгушено в подножието на връх Ла Мейж (3982 м). Селце като всички други там, но различаващо се по това, че над него се разпростира невероятна фрийрайд зона за ски и сноуборд. Тя е снабдена с един единствен кабинков лифт, който те изкачва на височина 3200 м, а общата денивелация е 2150 м. Иначе казано – очаква те едно наистина дълго и неповторимо спускане.

la grave - freeride

Тук човек наистина е обречен на фрийрайд и поради това сами се досещате, че трябва да сте снабдени с нужната екипировка. Наличието на лавинна сонда, лопата и пипс са абсолютно задължителни. Не се притеснявайте, ако нямате такива. Има поне четири места, от където можете да ги наемете на цена от около 10 евро. Там може да се сдобиете и с гид, който да ви води през многобройните улеи и гори, които ви очакват. Помислете и за лесната комуникация (радиостанции), защото все пак се намирате в чужбина и телефонните разговори са скъпи, а мястото наистина е голямо.

La Grave

На територията на курорта, ако може така да се нарече, има информационни центрове, от които можете да получите актуална информация за атмосферните условия, както и за лавинната опасност. За сигурността бдят постоянно гидове, на които можете да разчитате във всяка ситуация. Ако не сте си направили предварително застраховка, съветваме ви да свършите тази работа на място – на касите на лифта. При евентуален инцидент можете да разчитате на хеликоптер, който да ви изведе до близкия медицински пункт.

telepheriques de la Meije

Оттук нататък всичко, което ви остава, е да се качите на „Телеферик Ла Грав” – кабинковия лифт, и да се повозите около 30 минути, след което да се наслаждавате на всичките склонове и гори, изпълващи ви с адреналин и незабравими преживявания.

Не на последно място е квартирата, която може да запазите по-рано от България, за да бъде цената по-приемлива – около 25 евро на ден. За тези пари получавате напълно оборудван апартамент с всичко необходимо. Храната също е на съвсем нормални цени за стандарта във Франция. Веднага ще откриете универсалния магазин в центъра на Ла Грав, в който има всичко, от което може да имате нужда. Ако сте забравили ваксата или свещичките за ремонт на база, не се притеснявайте – има добре заредени центрове за спортна екипировка и консумативи.

winter sports destinations

Разбира се, намирате се в Алпите и Ла Грав не е единственото място за каране, но то е особено с това, че е ориентирано към практикуващите извънпистово каране. Любителите на големите курорти също няма да останат разочаровани. На разстояние от около 35 км можете да достигнете до три големи курорта: Les 2 Alpes (3600 м ), Serre Chevalier (2830 м) и Alpe d’huez (3330 м), на които ще откриете множество лифтове и писти. Цените варират между 31 и 40 евро за карта на ден. По-евтино е при покупка на карта за повече дни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.