Лавинни инциденти: Два инцидента с лавини в Банско

0
 

Сподели

Shares

Два инцидента с лавини

В зимната поредица „Лавинни инциденти“ споделяме актуални новини за нещастните случаи, породени от лавини. Снежната планина винаги крие рискове и злополуки неминуемо се случват. Нека, четейки за тях, се учим от допуснатите грешки и се стремим да не ги повтаряме.

Днес, 27 януари, в улеите на Ечмище, над Шилигарника, Банско, спасителите от ПСС (Планинска спасителна служба) извършиха поредната си успешна акция, спасявайки двама туристи след лавина. Затрупаните от лавината са гръцки туристи, които сами са предизвикали падането ѝ. За щастие и двамата са извадени в добри състояние, без тежки травми. Екипът, който ги е спасил е на ПСС – Отряд Банско.

През уикенда беше извършена още една спасителна акция в района – отново поради лавина. Този път затрупаните са били англичани, каращи ски и сноуборд. Лавината отново е съборена от пострадалите.

ПСС съобщи, че рискът от лавини е повишен и предупреди скиорите и сноубордистите да не излизат извън ски зоните и да не карат извън маркираните писти. Лавинната опасност, която са обявили от ПСС в момента е трета степен. С повишено внимание трябва да бъдат особено фрийрадърите, които карат извън пистите.

Информация за обстановката в планините може да намерите на сайта на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Интересен материал за Планинската спасителна служба в България можете да намерите в зимния брой на списание 360°.

Снимки от спасителната акция на Ечмище:

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Два инцидента с лавини

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.