Теодор Атанасов: 700 км по „Ком – Емине“ през зимата

2
 

Сподели

Shares

Теодор Атанасов от русенското туристическо дружество „Приста” измина сам внушителните 700 километра в Стара планина от връх Ком до нос Емине.

Теодор Атанасов

26-годишният алпинист и пещерняк започнал прехода си на 22 декември 2013, за да завърши на 13 януари 2014. За Коледа той е бил на хижа Лескова, а на Нова година на Козя стена.

През 23-те си дни сам в планината, Теодор Атанасов е носел на гърба си 20-килограмова раница. Той е спал на палатка всички нощи с 1-2 изключения с приютяване в хижи. Запасите си с храна русенецът е поддържал благодарение на приятели, които е срещал, за да му занесат провизии.

Ком — Емине

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Той съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Дължината на „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижима за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. По време на прехода се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.

За първи път маршрутът „Ком — Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев – български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт, и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.

Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута наобратно (от Емине до Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Моля Ви, изтрийте тази малоумна статия на един мазохист! Заради такива,като него хората тръгват нанякъде и не се и връщат. Как може да тръгнеш с 20кг раница? Тцтц.. „Велико“ постижение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.