Приключенски киномаратон с Павол Барабаш – панорама

0


Дата на събитието: 03.02.2014

Сподели

Shares

Гениалният режисьор и оператор Павол Барабаш ще бъде представен в България с цял киномаратон, посветен на него.

Павол Барабаш

Очакват ни четири дни уникални кадри за невероятни, труднодостъпни места през камерата на най-награждавания и най-успешен реализатор на филми за приключения, пътешествия и екстремни спортове в последните години, носител на награди от всички досегашни фестивали на планинарското кино в България. Барабаш снима сред местни племена в непоносими горещини, сред ледове в самота, сред скали и огромни планини.

Павол Барабаш

„Киномаратон с Павол Барабаш“ започва на а 3-ти февруари, понеделник от 18:30 часа, в залата на Посолството на Република Словакия в България. Панорамата, съставена изцялo oт ленти на Барабаш, ще бъде открита лично от режисьора и Негово Превъзходителство Мариан Якубоци, посланик на Словакия в България.

Павол Барабаш ще проведе и уъркшоп и среща със студенти по режисура и операторство.

По време на „Киномаратон с Павол Барабаш“ ще бъдат показани ленти снимани в Непал, Етиопия, Антарктида, Нова Зееландия, Татрите, Нова Гвинея.

„Киномаратон с Павол Барабаш“ се организира от Международен фестивал на планинарския филм.

Панорамата ще продължи и на 4, 5 и 6-ти февруари от 18:30 часа в залата на Полския институт в София.

Павол Барабаш

Вход за откриването: с покани, които можете да получите на място в деня на събитието

Вход за 4, 5 и 6 февруари: 5 лв. на ден

ПРОГРАМА

3 февруари, понеделник

18.30-19.00 – Официално откриване и представяне на Павол Барабаш

19.00-19.55 – “Мълвежът на татранските върхове” (Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’

Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Тяхната необикновена атмосфера и величие са в състояние напълно да очароват всеки. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Който иска да ги „покорява”, вижда само каменното им лице.

20.10-20-23 – “Преображенията на Татрите” (Словакия, 2006, Павол Барабаш, 13’/ “Premeny Tatier”

Още един филм, потвърждаващ изключителните операторски и режисьорски качества на Павол Барабаш и умението му да се оказва там, където има какво да се снима. Този път показва уникални кадри от най-големите природни катаклизми в Словашките Татри през последните години и способността на планинската природа да възкръсва след тях.
Специалната награда на журито пот Банскофилмфест’ 2007.

20.25-21.20 – “Тру дьо фер – Желязната дупка” (Словакия, 2011, Павол Барабаш)

Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!
Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2011.

Павол Барабаш

4 февруари, вторник
Галерията на Полския институт в София

18.30-19.31 – “Тепуи” (Словакия, 2007, Павол Барабаш, 61’/ “Tepuy”, Slovakia, 2007, Pavol Barabáš, 61’)

Ще се пренесем дълбоко в джунглите на Венецуела. Далеч от цивилизацията, те са запазили праисторически форми на живот на възраст милиони години. Там, на платото Чиманта, през 2005 г. екип от словашки и чешки спелеолози откриват най-голямата кварцитна пещера в света. В тази огромна подземна кухина те намират един загубен свят и търсят отговорите на многобройни загадки.

19.31-20.16 – “Карстенс – седмият връх” (Словакия, 2008, Павол Барабаш, 45’)

Планината в джунглите на Нова Гвинея, на която пада сняг, масив, който спира дъха, когато се появи от облаците. Това е Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията “Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен с първото изкатерване по северната стена на Айгер и с книгата “Седем години в Тибет”) през 1962 г., той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата. Този път до него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш.
Награда на Туристическа асоциация Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2009.

20.30-21.26 – “118 дни в прегръдката на ледовете” (Словакия, 1998, Павол Барабаш, 56’)

Според Райнхолд Меснер преходът от Русия до Канада през Северния полюс в режим на пълна автономност – придвижване със собствени сили, без никакви “заброски” от въздуха или предварително подготвени депа с храна, гориво и екипировка по пътя – е едно от най-големите спортни предизвикателства. Група от трима словаци и един руснак стартира от остров Северна Земя и за 75 дни стига до Полюса – в борба с ветровете, студа, дрейфуващите ледове и в компанията на бели мечки. От този момент започна най-проблемната част от пътешествието – стигането до канадския бряг по непрекъснато пукащата се ледена повърхност и през отварящите се водни пространства. След 118 дни четиримата се добират до твърдата земя. Изключителен филм за човешката воля, издръжливост и куража да се изправиш срещу наглед непреодолими трудности.
Гранд при от Втория международния фестивал на планинарския филм в България през 2000 г.

Павол Барабаш

5 февруари, сряда
Галерията на Полския институт в София

18.30-19.31 – “Монголия – в сянката на Чингиз хан” (Словакия, 2010, Павол Барабаш, 61’)

Един филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна изагадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността.

19.34-20.00 – “Портрет на Йозеф Псотка” (Словакия, 2008, Павол Барабаш, Владимир Бискупич, 26’)

Портрет на Йозеф Псотка – едно от най-големите имена на словашкия алпинизъм, 18-тия човек в света, изкачил Еверест без кислород (на 15 октомври 1984 г.), най-възрастният алпинист в света по онова време с подобно постижение. Филм и за славните словашки експедиции през 70-те и 80-те на ХХ век.

20.15-21.11 – “Омо – път към предисторията” (Словакия, 2002, Павол Барабаш, 68’)

Каньонът на Омо – една дива река в Етиопия, чиито брегове се населяват от хора, живеещи в каменния век. Крокодили, хипопотами, маймуни, жирафи. И… камерата на Павол Барабаш. Т. е. изпълнени са всички условия за създаване на първокласно кино.
Гранд При от Четвъртия международен фестивал на планинарския филм през 2004 г.

6 февруари, четвъртък
Галерията на Полския институт в София

18.30-19.33 – “Вертикалната Амазония” (Словакия, 2004, Павол Барабаш, 63’)

Ауян Тепуи… Най-високото плато със скални стени в джунглите на Амазония. Индианците вярват, че върхът му се обитава от зли духове. От него се спуска най-високият водопад в света – Салто дел Анхел или Чурун Меру (979 м). Група словаци си поставя за цел да направи за първи път в историята траверс на масива – да го изкачи от едната страна, да го прекоси и да се спусне по другата, успоредно с гигантския водопад. Едно истинско пътешествие в “Изгубения свят”.
Голямата награда (Grand Prix) от Банскофилмфест’ 2005.

19.50-20.30 – “Непознатата Антарктида” (Словакия, 2007, Павол Барабаш, 40’/ “Neznáma Antarktída”)

Този път камерата на камерата на най-успешния в света реализатор на филми за алпинизъм, приключения и пътешествия в последните години – Павол Барабаш, ни отвежда до най-високата точка на Антарктида Маунт Винсън. Повече за филма можете да научите от тук.

20.32-21.00 – “Мустанг” (Словакия, 2002, Павол Барабаш, 28’)

Това е истинска перла в творчеството на Павол Барабаш. Надникване в тайнственото княжество на границата между Непал и Тибет, което доскоро беше недостъпно за чужденци и беше познато единствено от книгите на френския етнограф и пътешественик Мишел Песел.
Гран При от ІІІ Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения, България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.