5000 км на стоп и катерене в Турция

0
 

Сподели

Shares

В съвместна рубрика на 360° и „Клуб на пътешественика“ ви представяме интересни пътувания. Тази история се случва през 2014 г. и е изживяна от Марги Ангелова и Сашо – пътешествието им е катерачно, стопаджийско из непознатата Турция.

Клуб на пътешественика представя

ТУРЦИЯ
Всичко започна в първия и най-студен ден от астрономическата зима през 2009 година. 21 декември, 5.00 часа сутринта, навън е около -20 градуса, а ние старателно се опитваме да поберем целия си багаж, който се състой предимно от палатка, чували, катерачен инвентар, екипировка за зимна планина, само 2-3 дрешки за нормални условия и един термос с литър горещ чай, в две 50 литрови раници.

Турция

Този път нашата цел бе Турция. Потеглихме с няколко основни идеи – да пътуваме максимално бюджетно (изцяло на стоп, каучсърфинг и спане на диво), да се катери на най-различни места в Турция, да се направи някой и друг трекинг и последно, но не на последно място, да се гмурнем в турската култура.

Турция

Турнахме си раниците на гръб и се дотътрихме до магистрала, където започна и нашият стоп право към Истанбул!

Турция

След това планът се подреждаше в движение – като срещахме местни планинари и катерачи и те ни казваха за интересни непопулярни места.

Турция


КАТЕРЕНЕТО

Успяхме да посетим 8 катерачни обекта. Те бяха изключително различни като вид катерене, вид скала и разнообразна природа. Намираха се в районите на Истанбул, Кайзери, планината Ала Даалът, Адана, Анталия, Фетие и езерото Бафа.

Турция

Срещнахме и наши приятели българи на езеро Бафа.

Турция


ПРИЯТЕЛИ И ИСТОРИИ НА ПЪТЯ

Както винаги съм казвала: Няма значение къде си, а с кого си! Разбира се, комбинацията от красиво място и добри приятели е най-добра.

Турция

Е, ние срещнахме едни страхотни приятели там – Аги от България и Нури от Кайзери. Естествено, оказа се, че светът е малък и те са приятели на наши приятели. Та те ни приютиха за няколко дни и заедно посетихме и Ала Даалър, където Нури заедно с двама приятели направиха премиера на алпийски зимен маршрут и спаха на скалата, докато ние се разхождахме из дивата бяла планина. Аги и Нури ни запознаха с техни приятели и общо взето това бяха и петте най-забавни дни от пътуването ни.

Турция

А да споделя и малко факти, които научихме на пътя…. за хората и живота им. Общо взето, от пътуването на стоп можеш наистина да научиш много за една държава.

Турция

Посетихме и един университет в Анкара и научихме, че всъщност доста от университетите са частни и доста добре развити и организирани. Всеки университет си има голям кампус в края на града и съответно организирани университетски автобуси. Университетът приличаше на малък град, където студентите прекарват почти целия си ден, учейки или участвайки в различни студентски клубове – музикални, спортни, научни и т.н.

Турция

Университетът е и мястото, където обикновено започваш да катериш. Ние имахме щастието да се запознаем с един преподавател по катерене, който ни разказа доста интересни истории за планинарството и катеренето в Турция и ни даде възможността да се покатерим малко с неговите студенти на университетската стена.

Турция

Малко и за хората: това, което ни направи най-силно впечатление бе, че разликата между европейската и по-туристическите части на Турция и централната Анадолска част е доста значима от културна и религиозна страна. Чувала съм, че това се отнася и за Източна Турция, но все още там не съм била. Но със сигурност знам, че семейството е най-голяма ценност за всеки в Турция.

Турция

НОВА ГОДИНА
Това със сигурност беше най-незабравимото или по-скоро най-незапомнимото, проспано, посрещане на Нова година в живота ми, прекарано в третия по големина град Адана, в хотелска стая с шорочина на легло.

А това се случи, поради непредвидено добър стоп, но дълъг, с отказ от нас от любезното предложение на шофьора да спим в тира му.

5000 км на стоп и катерене в Турция

ХРАНАТА
Който не е хапвал от богатата турската традиционна кухня – гладен е останал!
Класики в жанра са кебап, гьозлеме, крем супа от нахут или леща, баклава и локум и т.н. Бялото сирене също си е традиция.

Турция

Ако си купуваш хляб поне двойна доза, защото първата се изяжда още на излизане от пекарната!

Турското кафе със сигурност не е напитката номер 1 на турците, хората пият основно и постоянно черен чай с много захар, след закуска, обяд, вечеря или когато няма какво да правят.

Турция

АЛА ДААЛЪР
За тази планина мога да остана безмълвна.

5000 км на стоп и катерене в Турция

Точно така както се чувствах когато се разхождах или просто си седях на някой камък и наблюдавах всичко около мен. А такава е и самата част от планината, която посетихме – тиха и спокойна, без хижи, без маркировка.

5000 км на стоп и катерене в Турция

5000 км на стоп и катерене в Турция

СПАНЕ НА ДИВО
Въпреки че за малко щяха да ни подпукат с едни пушки, тъй като се бяхме настанали без да знаем в двора на военно поделение, със сигурност може да си спиш където си поискаш сред природата… или поне ние така правихме.

5000 км на стоп и катерене в Турция

Дори и под БАТУТ в градския парк се получава, когато искаш да поспиш, но патрулка обикаля през цялото време около теб, а бяхме чули, че е забранено клошарстването и те прибират на топличко. Все още не знам дали е истина това.

5000 км на стоп и катерене в Турция

КАПАДОКИЯ
За Кападокия мога да кажа, че това беше най-истинското и най-красиво спане на диво, дори и до този момент!

5000 км на стоп и катерене в Турция

Със сигурност повечето от вас са чували или посещавали Кападокия, а тези които не по-добре да го включат в списъка със задължителни места за посещение.

Кападокия има история още от преди 10 милиона години, история на образуване на тези причудливи форми, история на живот на древни племена. С подземните си градове и скални църкви сега Кападокия е един музей на открито сред живописните речни долини и селца със запазен поминък.

5000 км на стоп и катерене в Турция

ЕЗЕРОТО БАФА
Бафа е последното място, което посетихме, преди за се отправим към България. Бафа е раят на боулдър катеренето в Турция с издигащата се над езерото планина Латмос. Бафа е и мястото където сред скалите ще видиш леля шетаща из двора и обора, пасящи крави, тичащи деца, маслинови гори, рибари, както и много руйни на древни църкви. Някои от самите скали са били и все още се ползват за подслон на добитък. Бафа е и резерват, заради обитанието на редки птици.

Турция

ЗА СТАТИСТИКАТА
Изминахме около 5000 км на стоп за три седмици, изпълнени с безкрайни приключения. Върнахме се добре охранени. Изхарчихме около 400 лева всичко на всичко за двама човека и се прибрахме заредени за следващото голямо пътуване на стоп до Гибралтар.

5000 км на стоп и катерене в Турция

Ако и вие искате да публикуваме разказ за ваше пътешествие в 360° – опишете ни накратко историята в максимум една страница А4, подберете до 10 снимки и ни ги изпратете на имейл magazine@360mag.bg 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.