Юнисайкъл: половин велосипед – цяло колело

1
 

Сподели

Shares

Може би всеки от вас, който е ходил поне веднъж на цирк, е виждал прекрасните изпълнения на човек, яхнал седалка, закачена на вилка само с една гума, правейки всевъзможни трикове и баланси с лекота. Този така забавен и приятен спорт все по-често се среща и в ежедневието ни като едно наистина забавно и алтернативно превозно средство. А все повече хора, които го практикуват, искат нещо повече като усещане и търсят силните преживявания. Превръщат го в средство за придвижване по всякакви терени – от тротоари и стълби до технично планинско спускане. На пръв поглед невъзможно, но само на пръв. Ако веднъж се отдадеш на магията му, ще разбереш, че нещата седят по друг начин. Срещнахме се с нашия приятел Яшо, когото често виждаме да прескача разни препятствия, придвижвайки се в посоката, която е поел, за да ни разкаже малко повече за това какво е юнисайклизъм.

Яшо

Здрасти, Яшо! Какъв е твоят юнисайкъл и къде намира приложение в ежедневието ти?
Карам 20-инчов мюнисайкъл Qu-ax, който също става и за траял. Ходя с него на работа и навсякъде другаде. Изминавам 5 км за 30 минути със средна скорост между 8 и 10 км в час. За градска среда юнисайкълът е много приятно средство за придвижване на къси разстояния – до 10 км. Прекарвал съм и по повече от три часа в каране, с почивки, разбира се. Юнисайкълът е и идеално средство за разтоварване от ежедневните грижи и битовизма. Просто няма нищо общо, пък и усмихващите се хора не те оставят да си мислиш за проблеми.

Как се справяш с постоянно изскачащите препятствия като стълби и тротоари?
Никакъв проблем! Чувството на удовлетвореност от превземането на стълби както нагоре, така и надолу определено си заслужава да се изпита от всеки. Баланс върху тесни бордюри или на някой малко по-висок парапет? Карането назад и разните завъртаници, подскоци и прескоци са едни от многото трикове и най-вече свободата, която ти дава юнисайкълът. Нямате си представа колко неща могат да се направят върху една гума. Често карайки, говоря по телефона. Носил съм 10 л минерална вода само в едната ръка.

Юнисайкъл 1

Познаваш ли други хора, които карат?
Моите познати, които могат да карат, са близо 20 човека. Боби и Нила също са сред активно движещите се на една гума в София. Познавам и хора във Варна. Има и други, но с тях рядко се засичаме.

Яшо 1

Как седят нещата с покупката и намирането на части?
У нас най-разпространени са китайските юнисайкли в нисък ценови клас. Иначе вече има няколко Qu-ax, които ние сме си внесли. Сайтът, който горещо препоръчвам, е www.municycle.de. Роланд и Петра са изключително коректни и нещата, които предлагат, са читави. Пък и от Германия пратките пристигат сравнително бързо. В България са внесли неща на Qu-ax, които са малко по-скъпи от тези на сайта. Няма обаче профи неща, така че, ако някой иска хубав, здрав и подходящ юнисайкъл за всякаква среда, ще трябва да си го поръча.

Здрави ли са?
Моя го търкалям 2 години и само гумата му се изтърква. Имам си „машина”, ако може така да се каже. Иначе преди това поизкривих два китайски, но им бях на предела на възможностите, да не кажа килограмите.

Планинското спускане как е?
Цялото упражнение е невероятно изживяване сред природата, а след това и блажената умора. Заслужава си и Витоша да се спуска редовно, защото надолу може да се мине по почти всички пътеки. Най-приятна е тази от Златните мостове до Княжево. Спуска се за около час, а човек може да се качи дотам с маршрутка или пеша от Владая. А какво е върху юнисайкъл, пожелавам всеки да изпита и да се наслади сам!

Повече съвети и информация можете да намерите на www.unicycle-bg.com и www.unicycle.de

*Интервюто е от 2010 година.

Яшо

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.