Ски в България или чужбина?

0
 

Сподели

Shares

Искат да разширяват ски зона Банско. Преди с умиление да кажем „Браво, давайте!“, нека сравним какво получаваме в България и в Алпите като скиори.

Ски

Пристигаме на паркинга. В чужбина той е безплатен. В България струва 10 лева. Иначе слагат скоби.

На опашката за кабинката в часовете пик по Коледа и Нова година в Двете Алпи във Франция се чака максимум 15-20 минути. В България се чака повече, защото някой не си е спазил условията на концесията и вместо 8000 легла в селото е построил 25000 легла (слава богу, че не са пълни).

Пистите се обработват като хората в Австрия. Във Франция се случва да не мине ратрак всеки ден. В България е също на късмет.

Ако на обяд седнеш да хапнеш, цените в Австрия са съизмерими с тези в долината, а заведенията се държат от местни хора. Във Франция е малко по-скъпо от нормалното, но все още приемливо. Чудя се само кой ли, дори и чужденец, плаща 10 лева (над 4 британски паунда) за шкембе чорба в Боровец.

В чужбина лифтовете работят дори при много силен вятър. В България времето е повод да затворим съоръженията и да спестим малко ток.

В чужбина лифтове в национални паркове няма, освен ако не са заварено положение. В България те облъчват от всички медии, в които рекламират, че ако не изсекат вековните гори на Национален парк Пирин за нови писти и лифтове, няма поминък за хората, а екоталибаните са брадати хламидии, финансирани от конкуренцията в Алпите.

В България седмичната ски карта е на практика на същата цена като в аналогично голям курорт в Алпите. Годишната карта за Банско е вече с 50% по-скъпа от годишната карта за цял Тирол. Въпреки това минималната работна заплата у нас не е 2200 лв на месец, а и токът е по-евтин. Ясно е къде отива разликата.

На какво тогава се надяват собствениците на по-големите български ски курорти?

– На монопола – Витоша и Банско, а вероятно и Боровец, са собственост на един и същи човек.

– На разстоянието – повечето българи карат ски през уикендите, така че щат-не щат ще карат в България. Във Франция може да се намерят оферти за 160 евро на човек за една седмица спане и 6 дни ски карта в курорт с над 100 км писти, но към това се слагат и още по 250-300 лв на човек за път.

– На балканските скиори – поне още известно време сърби, гърци, македонци и румънци ще идват в България, за да видят как е. С вдигането на стандарта им ще установят, че офертите в Алпите също не са за подценяване. Както разбраха и немалко българи.

Май е най-добре да пестим пари за две седмици ски в Алпите, а през другото време да се пускаме с панти от разни върхове…

Още статии на Константин Иванов можете да намерите в marshruti.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.