Лекция и курс по ледено катерене

0


Дата на събитието: 22.01.2014

Сподели

Shares

Лекция и курс по ледено катерене

На 22-ри януари от 19 часа в лекционната зала на колеж „София“, която се намира на ул. „Георг Вашингтон” 12, ще се проведе лекция на тема „Ледено катерене“.

В лекцията ще бъдат засегнати следните теми:
– История на леденото катерене от появяването му до днес
– Историческо развитие на екипировката и използваните техники
– Съвременна екипировка за ледено катерене
– Техники
– Категоризации

Лекцията ще продължи до 21.30 ч. Тя предхожда курса по ледено катерене на Асоциация Планини и Хора (АПХ) и дава една добра теоретична основа за него. Лекцията е подходяща и за хора, които просто биха искали да научат повече за леденото катерене.

Лектор: Момчил Дамянов
Входна такса: 5 лв., заплаща се на място.

Лекция и курс по ледено катерене

Теоретичната част ще бъде последвана от практическа с курс по ледено катерене, който ще се проведе на 25-26 януари в района на Скакавица, Рила.

Този съкратен курс е предназначен за членове на АПХ и дипломирани в центъра водачи, които имат опит в зимния туризъм или лятното катерене и искат да се запознаят с леденото катерене. Всеки участник ще може да пробва различните дейности свързани с този специфичен дял на катереното и алпинизма и ще получи адекватна информация свързана с техниката на катерене и екипировката.

Странични лица също ще могат да участват, но само при условие, че има свободни места.

Долината на река Скакавица е може би най-популярното място за ледено катерене в България. Ледовете са близко до хижата и са лесно достъпни – „Големия водопад”, „Капака на ковчега”, „Висулките”, „Малкия водопад” са само най-известните ледени каскади, има и други които се появяват в зависимост от условията. Къде точно ще се проведат заниманията, зависи от условията в момента на започване на курса.

Повече за обектите за ледено катерене можете да научите от зимния брой на списание 360°.

Подробности за лекцията и курса можете да намерите на страницата на АПХ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.