Sofia MENAR – Селекция за пътешественици Керван Сарай

0


Дата на събитието: 18.01.2014

Сподели

Shares

Sofia MENAR

Днес, 15 януари, е откриването на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR, на който 360° е медиен партньор.

За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи. Стартът на „Керван Сарай” е в събота, 18 януари с филма „Скейтъри в Египет“.

Подробности за откриването на фестивала можете да научите от Sofia MENAR Film Festival започва на 15 януари.

„Краят на пътя” кани зрителите заедно с двама от най-известните стенд-ъп комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.

Sofia MENAR

Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво е да пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

Други акценти от програмата на фестивала можете да намерите в материала Над 70 премиери на Sofia MENAR Film Festival.

„Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка” проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Sofia MENAR

Подгответе се и за дълго чаканата премиера на голям екран на визуалния пир „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

На 16 януари фестивалът Sofia MENAR ще пренесе зрителите из колоритните улици на Истанбул. Повече можете да научите от Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Млади палестински актриси трябва да се справят с военното положение и неравенството между половете, насилието и тъгата, както на сцената, така и в живота.

Те подхождат с неочаквано въображение в една брутална обстановка за да създадат своя артистичен бунт – живо и смело изобразяване на младото активно поколение в Палестина.

Sofia MENAR

Носителят на наградата на „Дойче Банк” „В очакване на утрешния ден” предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. Чрез изкуството те са преодолели десетилетия на социална и политическа нестабилност и несигурностите на утрешния ден. С мисъл и находчивост представените творци превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството.

„Моето тяло!” надниква зад кулисите на първата академия за модерни танци в Алжир. В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра основават училище за непрофесионални таланти. За премиерата на новото представление „Nya”, семейството събира група от 10 мъже улични танцьори без каквито и да било квалификации. Документалният филм следи напредъка в работата и развитието на трупата в навечерието на световната премиера на „Nya” в Националния театър.

Sofia MENAR

Скейтъри в Египет? Да, въможно е! „Скейтъри в Египет” е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет. Когато в края на 90-те двамата братя Херауи получават първия си скейтборд, изпратен от Щатите, вече знаят, че животът им ще бъде отдаден на това – да развият скейт сцената в родния си град Александрия. Заредете се за спиращи дъха изпълнения от египетски скейтъри на фона на убийствен саундтрак и провокативни графити.

Цялата програма на „Керван Сарай“ можете да намерите тук>.

Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.