Мароканско пролетно колоездене с Байкария

0


Дата на събитието: 22.03.2014

Сподели

Shares

От Маракеш до Атлантика през Атлас и Анти Атлас с колело – това е предложението за 22 март – 1 април на Байкария.

Мароканско пролетно колоездене с Байкария

Програмата е част от мароканското приключение, което Байкария са замислили за тази пролет. То ще продължи общо около месец и включва велосипедно и пешеходно посещение на южните части на страната. Цел на тези две програми е докосване на най-високата планинска верига в северна Африка – Атласките планини, забележителния Анти Атлас, северните части на пустинята Сахара и живописното мароканско крайбрежие на Атлантическия океан. Програмите са две, за да има възможност за посещение на колкото е възможно повече места за сравнително краткия период на престоя там. Разбира се, двете програми са независими една от друга и всеки би могъл да се включи в тази, която по-точно отговаря на неговите интереси. Двете програми са със средно ниво на трудност и това дава възможност на по-широк кръг от хора да се включат в тях.

Разказ за мароканско колоездачно приключение можете да намерите в „Клуб на пътешественика представя: Мароко“.

ПРОГРАМА

Ден 1, 22.03:
Полет до Маракеш. Настаняване в хотел 3*** и разходка до медината на Маракеш по тъмно.

Ден 2, 23.03:
Трансфер с микробус до прохода Tizi N’Test, разположен във високия Атлас, западно от масива на Toubkal (4167 м.н.в). Карането на колела започва на около 1200 м.н.в. и следва черен път по долината Agoundis, изкачвайки се до прохода Tizi N’Oulaoune (2100 м.н.в). Кара се сред варовикови скали, обрасли с красиви хвойнови горички. След почивка на прохода, групата продължава със спускане към село Ouadouz, в чиито околности ще направи лагер. К
арането за деня е около 50 км + 900 м изкачване. Настаняването е на палатков лагер.

Ден 3, 24.03:
Този ден групата ще пресече долината на Oued Souss, карайки в югозападна посока. Маршрута преминава през множество арганови горички. Всъщност, производството на арганово масло е една от основните индустрии в Мароко и дава поминък на местното население. След това групата преминава през селата El Khemes и Тамасте, за да достигнем северното подножие на планинската верига Анти Атлас, където ще бъде и вторият лагер.
бщо разстояние: около 60 км, изкачване + 400 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 4, 25.03:
Пътешествието продължава на юг, карайки през арганови горички към село Аразан. По пътя си групата често ще среща номадски палатки и камили. Обядът ще бъде под палмите в оазиса Tioute. Следобяд колоездачите продължават по камениста пътека към следващия лагер, разположен в село Tazemrout.
Общо разстояние: около 50 км. Предимно равен терен или спускане. Настаняване на палатков лагер.

Ден 5, 26.03:
Предиобяд колоездачите ще преминат през селата Tinouaine и Adar, за да достигнат до гранитните хълмове при село Torght. Този район е известен заради добива на висококачествен гранит. Тук са добити материалите за построяването на третата по големина джамия в света – Хасан II в Казабланка. Обядът ще бъде в село Issil и следобяд групата ще навлезе на юг в дебрите на Анти Атлас. Следва изкачване на един превал, наслаждавайки се на гледките към високия Атлас и достигане до лагера за този ден.
Общо разстояние: около 47 км, изкачване + 700 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 6, 27.03:
Този ден ще се кара изцяло пресичайки хълмовете на Anti Atlas. Групата ще премине през множество колоритни берберски села и терасирани полета, а растителността там се доминира от бадемови дръвчета и кактуси.
Лгерува се в село Imirkez. Общо разстояние: около 59 км, изкачване + 500 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 7, 28.03:
Колоезденето продължава през селата Ait Abdellah и Tiouli в посока Ksar Taghaoute, разположен в южната част на планините Adrar Mqorn. Следобяд групата ще се спусне към един впечатляващ каньон, сред който са разположени живописните оазиси Tazerkine Timgiht.
Нощувката е в къща за гости в оазиса Tioadou. Общо разстояние: около 61 км, изкачване + 300 м.

Ден 8, 29.03:
Предиобяд групата ще кара към впечатляващата долина Ait Mansour – представлява живописен каньон, чието дъно е заето от палмови горички, сред които са скрити характерните за района берберски селища. Следва изкачване на един превал и следобяд се спускане към Tafraoute, чийто околности впечатляват с гранитните формации, обагрени в различни отенъци на жъло, червено и розово.
Лагерувнето вечерта ще бъде в близост до т.нар. „Боядисани скали“, недалеч от Tafraoute.

Ден 9, 30.03:
Това е и последния ден на карането. Групата ще продължи в посока югозапад и ще кара до района на Tiznit. Оттам колоездачите ще продължат с микробус на запад към крайбрежието на Атлантика.
Нощувката ще бъде на плажа Legzira, известен с обагрените в червено скални арки, спускащи се към водите на океана.

Ден 10, 31.03:
Част от деня ще бъде на плажа, след което идва време за трансфериране до Агадир – един от основните градове по Атлантическото крайбрежие на Мароко. Настаняването ще бъде в хотел.

Ден 11, 01.04:
Свободно време за разходки и пазаруване в Агадир. Трансфер до летище и отпътуване.

НАСТАНЯВАНЕ И ХРАНА

Настаняването и храненето през по-голямата част от пътуването ще бъдат осъществени по типичния за Мароко начин за къмпиране. Това означава, че с групата ще се движи поддържащ транспорт и готвач, който ще приготвя типични ястия (салати, танжини, кускус) за вечеря и закуска, а за обяд ще има сандвичи или ако възможността позволява – готвена храна. Спането е на платки, които ще бъдат осигурени от местната фирма, а хората в групата ще трябва да си носят собствени спални чували.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ще се използват собствени велосипеди. Това означава, че трябва велосипедите трябва да се подготвят и приведат в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е ползването на специализирана чанта или куфар за пренос на велосипед, но ако няма такива, от Байкария могат да ви дадат идеи за това как да приведете велосипеда си подходящ вид.

КАКВО ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

– всички трансфери с микробус
– една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Маракеш
– една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Агадир
– една нощувка на база ББ в къща за гости
– пълен пансион (храна) в периода след закуска на Ден 2 до обяда на Ден 10
– англоговорящ марокански водач + български водач
– готвач
– цялата необходима екипировка за къмпиране С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на личните спални чували
– съпътстващ транспорт, превозващ основния багаж и екипировка от ден 2 до ден 10

КАКВО НЕ ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

– самолетни билети до Маракеш и от Агадир
– вечерите в Маракеш и Агадир
– велосипеди
– бакшиш за водача, готвача и шофьора (ите) на групата
– застраховка

ЦЕНАТА

Таксата за участие се формира в зависимост от броя на участниците и се разпределя както следва:
9 + участника – 560 Euro
6 до 8 участника – 710 Euro
4 до 5 участника – 920 Euro
3 участника – 1180 Euro

За записвания и въпроси можете да пишете на bikearea@gmail.com или на телефон 0885 184 342 – Васил Тодев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.