Снежна вертикала: Три от най-големи скокове в историята на ските

3
 

Сподели

Shares

Да скочиш от висока скала със ски на краката сигурно е едно от най-адреналиновите преживявания със самоубийствен елемент, които този свят може да предложи. Няма значение дали това е 10, 50 или 100-метрова скала – хвърлянето в пропастта винаги е незабравимо преживяване. Ето ги и три от най-големи скокове в историята на ските, които са заснети и измерени:

Джулиан Кар, 65 метра

Световният рекорд на американеца Джулиан Кар – екстремният скиор, скочил от 65 метра. Един от основните рискове при такъв скок е не от счупване, а от разкъсване на вътршени органи при приземяването. За щастие Джулиан не е имал подобни проблеми, въпреки зрелищното си превъртане във въздуха.

Джейми Пиер, 79 метра

Скокът е изпълнен в Уайоминг, САЩ. Предполага се, че Джейми Пиер е развил толкова висока скорост, че е постигнал ефекта на свободно падане. По време на „полета“ си Джейми се превърта неконтролируемо наобратно и в крайна сметка се приземява на глава. При падането си той прави дупка в снега с дълбочина 12 метра.

Фред Сиверсен, 107 метра

Мисълта да хвърлиш тялото си в 100-метрова пропаст звучи лудо. Самоубийственият скок на норвежеца Фред Сиверсен обаче не бил изпълнен преднамерено. Той участвал в снимки за филм в областта Tamokdalen в Норвегия, когато случайно скочил от грешното място – 107 метра. За щастие Фред се приземил успешно, без сериозни наранявания. Единственото нараняване, което е получил, е на устата и по ирония то се е случило след скока – при случаен удар с лопата по време на изравянето му. Това е и най-високият известен досега скок със ски.

ВИЖ ОЩЕ: Най-бързите в историята на спорта

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. На тези екстремисти не им е мил живота!

  2. „Единственото нараняване, което е получил, е на устата и по ирония то се е случило след скока – при случаен удар с лопата по време на изравянето му. “ – Фред Сиверсен, го казва във видеото си, не Джейми Пиер/!?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.