Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR

0


Дата на събитието: 16.01.2014

Сподели

Shares

Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR

На 16 януари фестивалът Sofia MENAR ще пренесе зрителите из колоритните улици на Истанбул. В Червената къща, в зала „Пеша Николова”, ще бъде открита изложбата на Явор Ганчев „Меланхолия: Истанбул”. Ето какво споделя авторът за своите фотографии.

„Защо точно „меланхолия“?

Истанбул – град, който се променя толкова бързо и необратимо, че оставя след себе си една безкрайна меланхолия и носталгия по изчезващите неща. Това е чувството, което ме обзема всеки път, когато се завръщам там. В годините си дадох сметка, че неусетно и неумолимо изчезват пространства и кътчета от града, специални за мен, които съм запечатвал в снимките си и които се връщам да търся, само за да установя, че безвъзвратно и безмълвно са изгубени.

Всеки град е обречен на промяна и отмирането на много от старите места е неизбежно, но с всяко мое следващо посещение на Истанбул, усещам все по-голяма меланхолия, тъй като се оказва, че камерата ми вижда улици, къщи, гледки и състояния – безценни находки от ежедневието, които постепенно изчезват. Едно от любимите ми места за разходки и снимки – много стар рибен пазар между Бешикташ и Бейоглу беше разрушен и сега съществува само в спомените.

Говори се и за спирането на пътническите корабчета, които свързват двата бряга на Босфора, заради откриването на новия тунел Мармамай. Тези корабчета, които пренасят стотици хора всеки ден между европейския и азиатския бряг – са едновременно една от най-големите атракции и невероятна символика – те са връзката с миналото и настоящето, а ето, че също са заплашени да изчезнат като излишни остарели коне.

Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR

Много хора ми казват, че харесват новия вид на Истанбул и се радват, че той се развива и европеизира със страшни темпове, но всъщност дали си дават сметка какво загубваме всички с тази бърза промяна и безвъзвратно заличаване на старите знакови места…

Всички фотографии от изложбата са правени преди събитията от 28-ми май 2013 в парка „Гези“ и за мен са като неизменна част от общото усещане за безвъзвратна загуба, за тъга по изчезващия Истанбул.”

След откриването на изложбата гостите ще могат да видят премиерно филма „Рома Истанбул” на режисьора Йозгюр Акгюл. Подгответе се за незабравимо музикално изживяване. Вижте личните истории на необикновените Истанбулски музиканти: Серджан – поел по опасен житейски път, но изплувал от блатото, след като започнал да свири на давул, Орхан – израснал в старо почитано музикално семейство, но заминал в чужбина, за да гради кариера на композитор и диригент и Исмаил, който незадоволен от работата си като изпълнител в Истанбул, заминава за пустинята Синай, където търсейки себе си открива личен модел на музикално изразяване.

Истанбулска вечер на фестивала Sofia MENAR

Изложбата на Явор Ганчев „Меланхолия: Истанбул” ще продължи до 2-ри февруари в зала „Пеша Николова”, Червената къща.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” с медийната подкрепа на 360°.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.