Гол нощен алпинизъм в Уелс

2
 

Сподели

Shares

Фотографът Дан Аркъл шокира сънародниците си, изкачвайки гол в зимни, нощни условия вторият по височина връх в планината Сноудън, Уелс.

Гол, нощен алпинизъм в Уелс

По-късно той беше обявен за „глупав и безотговорен“, тъй като е изложил живота си на потенциален, необмислен риск и е дал лош пример.

Аркъл премина чисто гол по опасен алпийски ръб в най-високата планина на Уелс и изкачи вторият по височина връх в страната. При изкачването си той не е използвал челник, пикел, котки, нито пък дрехи.

35-годишният фотограф напуснал дома си в Шефилд през нощта, за да достигне целта си – върхът Сноудън по изгрев слънце.

Гол, нощен алпинизъм в Уелс

След като разбрали за нощното, голо похождение, от Планинската спасителна служба на Уелс нарекли подвига „най-глупавото нещо, което някога са виждали“. Те добавят още: „Освен факта, че той е бил гол и изложен на студа, Аркъл не е имал нищо и на краката си, което означава, че не е имал сцепление със заледените скали и снега. Трудно е да се коментира такъв наистина глупав трик. За нас, планинските спасители такова поведение е изключително досадно.“

Планината Сноудън е най-високата в Уелс – 1085 м и най-високата точка на Британските острови извън Шотландия. Сноудън е известна като най-натоварената планината във Великобритания. На нея през 1953 г. Едмънд Хилъри се е обучавал за изкачването си на Еверест.

Скалният ръб, по който е преминал фотографа, е известен с инцидентите си, включително няколко смъртни случая. Той има голяма пропаст от една страна и дълъг, стръмен склон от друга. Според планинските спасители такова място не оставя никаква възможност за грешка.

От своя страна, Аркъл заяви след изкачването, че една от причините хората да отиват в планината е чувство за страхопочитание към мощните природни стихии и усещането за свобода. „Исках да подчертая колко слаби и уязвими са хора на такова място без съвременни технологии и екипировка.“ Той определи температурата като „изненадващо поносима“. „Изкачването беше изненадващо леко с температури малко под нулата и без вятър, което беше много добре, тъй като се притеснявах от измръзвания, не само на краката, но и по цялото тяло.“

Аркъл добави още: „Чувствах се много свободен като не съм обременен с обичайното си оборудване и екипировка. Усещах как снегът хруска между пръстите на краката ми и се чувствах страхотно.“

Гол, нощен алпинизъм в Уелс

…глупост или смелост е голото, нощно изкачване на Аркъл – споровете продължават, а в същото време в уелското ПСС се притесняват от появата на движение от голи, свободолюбиви алпинисти, последователи на фотографа.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Навитаци за Черни Връх!?
    Клуб „С челник и чорап“ :)
    Защо не!

  2. И ние си имаме такъв лумпен, гол се качил на Черни връх, на сред нова година.!

    Махнаха бай Чавдар заради него, а по – белия свят, ги наричат просто лумпени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.