Над 70 премиери на Sofia MENAR Film Festival

0
 

Сподели

Shares

Sofia MENAR Film Festival

Шестото издание на Sofia MENAR Film Festival ще представи над 70 премиерни заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. От 15 януари до 2 февруари в Дома на киното, Евро Синема, Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar, ще се прожектират най-добрите игрални, документални и късометражни филми от региона.

360° е медиен партньор на Sofia MENAR Film Festival.

На фокус ще бъде киното на Мароко, като в селекцията са включени дебютът на Кадиджа Леклер „Чувал с брашно” със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби, най-успешната мароканска комедия за тази година „Старата мома”, философският поглед върху събитията в Танжер от средата на миналия век „Танжерецът”, „Лодката”, в който отблизо са проследени животът и обичаите на берберите и „Завръщането на сина”, където топ моделът Уорън Гета изпълнява своята първа главна роля на големия екран.

Sofia MENAR Film Festival

Режисьорът Роберт Саво лично ще представи световната премиера на най-скъпата палестинска продукция досега „Спасителят”. Част от филма беше заснет в България, а сред звездния актьорски състав откриваме Ашраф Бархум („Булката от Сирия”, „Агора”), Мохамад Бакри („Рожденият ден на Лейла”, „Чифликът на чучулигите”) и Шреди Джабарин („Мирал”).

Традиционно фестивалът представя силна иранска селекция, като тази година в програмата са включени „Несподелената тайна” с носителката на „Сребърна мечка” Лейла Хатами, „Палитра от цветове” с Негар Джавахерян и носителя на „Сребърна мечка” Шахаб Хосейни, отличеният с 5 награди от фестивала в Техеран „Писма в сълзи”, както и последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи „Да срещнеш Лейла”, в който главната роля изпълнява отново Лейла Хатами.

Един от акцентите в програмата на фестивала е ливанското предложение за „Оскар” „Обрат за секунди”. Броят на наградите за нетрадиционния поглед върху Бейрут на режисьорката Лара Саба непрестанно расте, като наскоро се прибавиха отличията за най-добър филм и най-добър сценарий от фестивала в Малмьо.

За първи път Sofia MENAR Film Festival ще представи секцията MENAR Contemporary, където зрителите ще се запознаят с представители на съвременното изкуство от Близкия Изток и Северна Африка. Отличеният на фестивала в Берлин „Изкуство/Насилие” ще представи арт сцената в Палестина, а носителят на наградата на Deutsche Bank „В очакване на утрешния ден” ще запознае зрителите с ливански творци, които превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството. В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра, основават първата академия за модерни танци в Алжир, с чиято дейност българската публика ще се запознае благодарение на филма „Моето тяло!”.

Sofia MENAR Film Festival

Селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, ще помогне на зрителите да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи, ще се повозят „С трабант из Африка” и ще получат „Легло за теб на всяка крачка”, благодарение на сайта за разменно гостуване couchsurfing.

Сред документалните премиери на фестивала са номинираният за „Оскар” „5 счупени камери”, музикалният пир „Джазът в Турция”, любопитният поглед към културата на туарегите „Уудсток в Тимбукту” и семплият портрет на един кюрдски боклукчия „Стъпка нагоре”.

За първи път на голям екран, в рамките на Sofia MENAR Film Festival, ще може да се види един от феномените в света на киното „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” пренася зрителите на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.