„Кумбх Мела – божествената лудост“ на Дни на Предизвикателствата

0


Дата на събитието: 03.12.2013

Сподели

Shares

Кумбх Мела

Презентация за Индия и божествената лудост с авторски фотографии на Юлиан Ангелов ще можем да видим на 3-ти декември по време на Дните на Предизвикателствата.

Кумбх Мела

Презентацията включва авторски разказ и фотографии на индийски аскети, йоги, бродяги, хипита, авантюристи, богомолци, търсачи на силни усещания, гледки от свещените за индуистите реки Ганг и Ямуна, пищни церемонии, ритуали и сцени от всекидневния бит на 100-те милиона човека, които тази година в периода януари-март взеха участие в най-големия фестивал в света – Кумбх Мела, който се проведе в град Аллахабад.

Кумбх Мела

“Дни на Предизвикателствата” е фестивалът на екстремните спортове, приключенията, екологията и природосъобразния начин. Тази година той ще се проведе на 3, 4 и 5-ти декември, всяка вечер от 18:30 ч. в УАСГ, София.

Кумбх Мела се провежда на всеки три години в четири редуващи се града на Индия – Аллахабад, Насик, Уджаин и Харидвар. Най-голямото събитие е обаче именно празникът край Тривени Сангам (до град Аллахабад), където се сливат трите свещени реки на Северна Индия – Ганг, Ямуна и митичната Сарасвати. Затова и тази година по време на Кумбх Мела има не само милиони индийци, но и хиляди авантюристи от цял свят, дошли да се потопят в ледените води на Ганг или да се отдадат на божествената лудост, обхванала всички в дните на грандиозния празник.

Кумбх Мела

С презентацията си Юлиан Ангелов показва една необичайна и слабо позната страна на индийската култура, чиито носители са „бродягите на религията” (наречени така от Джек Керуак в неговия едноименен роман). Самото пребиваване в палатковите лагери през студения зимен сезон, както и оцеляването в многохилядната тълпа на Кумбх Мела е екстремно преживяване, което поставя на изпитание волята и характера на всеки пътешественик, а и е сериозно предизвикателство за един фотограф.

Кумбх Мела

По време на презентацията може да закупите някоя от фотографиите на Юлиан Ангелов или книгата му с фотографии и пътеписи от Индия и Непал – „За свещените крави и качеството на дните”, като по този начин ще подпомогнете и следващата му експедиция – през 2014 г. в Западните Хималаи.

Кумбх Мела

Кой е Юлиан Ангелов?

Юлиан Ангелов е фотограф, журналист и индолог, обиколил над 40 държави в Европа, Азия и Африка, сред които Индия, Непал, Иран, Индонезия, Малайзия, Мароко, ЮАР, Египет, Сингапур, Йордания, Палестина, Турция и др.

Кумбх Мела

В различни периоди от време е главен редактор на сп. „GEO” (България), основател и зам.-главен редактор на сп. „Одисей”, редакционен директор на сп. „Пътешественик” и сп. „The Explorer България”.

Кумбх Мела

Носител е на първа награда в раздел „Пътешествия и култура” във фотоконкурса на списание „National Geographic” (България) през 2006 г.

Индия

Юлиан Ангелов е автор на книгата „За свещените крави и качеството на дните” с пътеписи и фотографии от Индия и Непал, както и на поредицата мултимедийни дискове, DVD и фотоалбуми Must See Bulgaria Collection.

Кумбх Мела

Той притежава уеб сайта mustseebulgaria.com с професионални фотографии от България, както и най-големия български сайт за пътешественическа фотография от цял свят – travel-photo-gallery (в процес на довършване).

За да се свържете с Юлиан Ангелов или да поръчате някое от фотографските издания от Must See Bulgaria Collection, пишете на: see@mustseebulgaria.com

Кумбх Мела

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.