Катерачът Антоан льо Менестрел с презентация в „Дни на предизвикателствата“

0


Дата на събитието: 04.12.2013

Сподели

Shares

На 4-ти декември в 10.00 ч. стартира открит урок и въведение във вертикалната хореография на Антоан льо Менестрел. Тя е част от „Дни на предизвикателствата“ и ще се проведе в залата за катерене Боулдърленд в София. Осигурен е свободен вход.

img2908_50888
Снимка: aostasera.it

Антоан льо Менестрел, познат на всички фенове на вертикалните игри, е роден през 1962 г. в Париж. Посвещава се много рано на катеренето, което е култ в семейството му.

Антоан е сред тези, които правят възможен „бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те.
Той е автор на първото в света солово 8А – „Откровение” („Revelation“), който за времето си е и най-трудният тур във Великобритания.
През 1986 г. прокарва втория тур категория 8В на скалите на Биукс, познат сред катерачите под името „Розата и вампирът”, както и първия тур 8С „Ravage“ в Швейцария. На следващата година Антоан става първият катерач, преминал тур с трудност 8А онсайт (от пръв поглед).
Истинска „анти-звезда”, Антоан отбягва журналистите и медийния шум. През 1991 г. става първият дипломиран съдия-откривател на маршрути за спортно катерене и създава професията като такава, поставяйки основите на обучението на национално и международно ниво.

Антоан льо Менестрел

Спектаклите на Антоан льо Менестрел включват артистично катерене по сгради, спускане по въже, преминаване от една сграда на друга, като акцентът не е върху акробатическите и технически възможности на съвременното катерене, а представяне на някаква тема, сюжет, най-често свързани със самата сграда.

Спектаклите на Антоян не просто не повреждата фасадите, а създават нов прочит на тези натоварени с история сгради, стени и места в големия град, променят възприятието на вертикалността, оставят трайна следа в съзнанието на зрителите с авторския си прочит. Движението става с еспадрили с бяла гума на подметката, за да не оставят следи, музиката се създава за всеки спектакъл и всяка фасада. В този смисъл всеки проект е един оригинален прочит на една архитектура и живее еднократно с продължителността на самия спектакъл. Антоан е бил некоркократен гост на най-известната фестивалва сцена на театъра в света – тази в град Авиньон.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.