Клуб на пътешественика представя: Колумбия

0
 

Сподели

Shares

Новата съвместна рубрика на 360° и „Клуб на пътешественика“ се казва „Клуб на пътешественика представя“. Чрез нея всеки четвъртък ще можете да попътувате до някоя от дестинациите, представяни в клуба и да „попиете“ малко пътешественически опит и дух. Тази седмица историята е на Иво Начев, а пътешествието е из Колумбия и Амазония. Освен разказът и снимките на Иво, можете да видите и кратък филм за колумбийското пътешествие.

Иво Начев

По това време миналата година вече бях планирал моето 40-дневно пътуване из Колумбия – една сравнително непозната екзотична страна. Това, което се получи, беше най-силното изживяване в живота ми за толкова кратък период – няколко седмици в пустини, савани, високите планини и джунглите на Амазония.

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Богота ми прилича едновременно на уреден щатски мегаполис с големите авенюта и подредени в килиен тип централни части (calle-carrera, south-north), но и индийски хаос по улиците, приятни квартали с цветни къщи, кацнали по хълмовете и съседни невзрачни, разбъркани гета. Град, пулсиращ на 2600 м надморска височина и приютил 11 милиона съдби!

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Богота изобилства от артисти и прекрасни графити:
Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Покрай Нова година бях в една ферма в района Los Llanos – огромна, равна, тревиста територия от 250 000 кв. км, обхващаща басейна на река Ориноко. Простира се от Колумбийските Анди до Венецуела и граничи с Амазония на юг.

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Понякога наричат този район Серенгети на Южна Америка заради био-разнообразието.

След това се насочих към най-северната точка на Колумбия и на Южна Америка – п-в Гуахира и Punta Gallinas. Пустиня, пресъхнали солени езера, джунгли от кактуси, пясъчни бури, възвишения в оранжеви, препечени цветове и морето зад всичко това. Земята, която Wayuu наричат свой дом, е наистина възхитителна!

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Там, където континентът се предава на Карибско море, огромни пясъчни дюни, високи по 60 м, влизат директно в тюркоазените води като пететажно пясъчно цунами.

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Тази гледка е от Taroa, най-красивия и див плаж в Колумбия, достъпен след лудо спускане по дюните. 
Клуб на пътешественика представя: Колумбия

После се насочих към Тайрона (Tayrona) – най-посещаваният от карибските паркове на Колумбия, с множество малко и големи плажове и лагуни, маршрути из джинглата, места за гмуркане, изобилие на диви животни и растения като доста от тях са ендемити. Тайрона е доста обширна територия заедно с планината Санта Марта и ако има време, човек може да открие райските места в живота си. В планината съществуват все още неизследвани територии и племена, които никога не са виждали други хора.

Клуб на пътешественика представя: Колумбия

Оттам към планините – най-източните колумбийски Анди – Sierra Nevada del Cocuy. Малко съкровище, все още непозната и некомерсиализирана, планината предлага прекрасна аклиматизация преди сериозни цели на голяма височина, интересни обекти за скално и ледено катерене, докосване до неопетнени езера, ледници и богатство от най-разнообразни растения и животинки. Разбира се повечето погледи са устремени към най-високия връх Ритакуба Бланко – 5335 м. Освен него, Природния Парк Кокуй обхваща и другите 14 върха, високи над 5000 м.

Ritacuba Blanco

Pan de Azucar

Децата на планината

След седмица между 3000 и 5000 м реших, че е време да се спусна и отида към магичната Амазония.

Амазония

Трудно е човек да проумее мащабите на приридните дадености тук:
1/3 от всички животински видове на Земята се срещат в Амазония. За 2 хектара площ е възможно да има повече от 500 дървесни видове. В сравнение, една гора на средна височина (като в България) може да има само 3-4. Установено е, че всеки вид голямо дърво в Амазония поддържа живота на средно 400 различни животински вида.
Амазонка официално е втората по дължина, но според мнозина (а и доказано след няколко експедиции в последните 15 години) вече първа по дължина река на Земята, тя е и най-пълноводната – носи 1/5 от сладката вода на нашата планета.

Мравки

Великата река влачеше огромни дървета, изглеждаше сърдита и буйна, валеше сериозно, но това ни най-малко не притесняваше местните.

Амазония

Колумбия
Местни племенни хорица по време на ритуал на превръщането на момичето с перата в жена – затварят го в една колиба за една година, без да излиза. После 3 дни пият ракия и аяхуаска и думкат на барабани.

Victoriq regia

големия розов речен делфин

Целият пътепис може да бъде проследен на ivonachev.blogspot.com.

Ако и вие имате история с пътешественически дух и искате да я споделите с повече хора, свържете се с „Клуб на пътешественика представя“ и ще можете да я представите пред публика. Ако пък искате да публикуваме разказ за ваше пътешествие в 360° – опишете ни накратко историята в максимум една страница А4, подберете до 10 снимки и ни ги изпратете на имейл magazine@360mag.bg и ще имате възможност да се включите в клуба на пътешестващите в 360°.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.