Кино на ръба на космоса – Българи станаха първите, излъчили филм в стратосферата

0
 

Сподели

Shares

Кино на ръба на космоса

Българи станаха първите хора в света, излъчили филм „на ръба на космоса“ – в стратосферата. Умален модел на кино салон бе изстрелян на 31 км над Земята в опит да бъде поставен рекорд за първа прожекция в един от последните слоеве на земната атмосфера, определян като „ръба на космоса“.

Кино на ръба на космоса

След рекорда на Феликс Баумгартнер, България оставя и своята следа в покоряването на стратосферното пространство. Екип от български специалисти се заема с предизвикателството в началото на месец юли 2013 г. Младите учени от програма SPACE CHALLENGES започват работа по поръчка на JAMESON IRISH WHISKEY, които решават да вдъхновят бъдещите участници в кино конкурса за римейк на филм в 60 секунди като поставят световен рекорд за прожекция на най-голяма височина. Филмът, излъчен в стратосферата, е римейкът на „BLADE RUNNER“ на британския режисьор и аниматор Филип Аскинс, победител в конкурса JAMESON EMPIRE DONE IN 60 SECONDS за 2013 г.

Кино на ръба на космоса

Проектът стартира с първоначална скица на летателен апарат, който се издига с помощта на балон от специален латекс, предназначен да издържа на ниските температури в стратосферата. Конструкцията и осъществяването на мисията отнемат повече от три месеца. Летателният апарат е оборудван с бордови компютър, а умалена версия на кино салон е поставена в специално отделение. Самият кино салон е проектиран и изработен от монолитна блок смола на един от най-съвременните 3D принтери в университета на NASA в САЩ. За екран служи препрограмиран смартфон, вграден в стената на киното. Прожекцията на филма започва след преминаването на границата от 30 км при външна температура от -40 градуса. На височина от приблизително 31 км балонът, издигнал апарата достига своя максимален обем на разширяване. В този момент настъпва спукването, последвано от свободно падане на апарата до задействане на парашутната система.

Кино на ръба на космоса

Мисията е осъществена край Пазарджик, а приземяването на летателния апарат става в сърцето на Родопите, където екипите го намират с помощта на проследяващата система на борда. Кино салонът и екранът са здрави и функциониращи, а мисията е напълно успешна. Феноменалният опит е записан от две бордови Full HD камери. Едната е прикрепена към външната обшивка на летателния апарат, а другата заснема прожекцията в киносалона. Авторите на проекта създават кратък документален филм, проследяващ развитието и реализацията на мисията.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.