Какво говорят статистиките: най-честите травми при зимните спортове

0
 

Сподели

Shares

Проучване на Ski Injury в Шотландия, направено сред 6500 човека, показва кои са най-често срещаните травми при любители на зимните спортове.

Зимните спортове и травмите – статистики

Данните от изследването показват, че 58% от случаите на травми са при сноуборд, 35% при ски, близо 1% от телемарк ски и под 1% от пантене.

Статистиката показва, че нараняванията, изискващи медицинска намеса, са 2.25 на 1000 скиори/бордисти дневно. По-голямата част от пострадалите са мъже, независимо от вида зимен спорт. Най-честите травми при мъжете са от сноуборд.

По отношение на възрастта – най-честите травми са при до 17-годишните. Причините децата да са с по-висок риск от нараняване могат да бъдат, както недостатъци в екипировката, така и липсата на страх при много от тях. Повече са травмите и при първите опити за каране, като най-много са при бордистите, които за пръв път стъпват на пистата.

Вероятно не е изненада, че най-често срещаните травми при ски са в областта на коляното (33.2%), следвани от тези в главата и лицето (13.7%), раменете (9.1%), долната част на краката (7.6%), китките (5.4%) и палците (4.9%).

При сноуборд най-потърпевши са палците (24.9%), главата/лицето (14.3%), раменете (13.1), коленете (11.8%), глезените (5.9.) и гърба (4.6%).

Най-честите случаи на фрактури – счупвания на кости, са при сноуборда. При ските преобладават нараняванията и скъсвания на сухожилия, навяхванията и травмите на коляното.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.