Клуб на пътешественика представя: Мароко

3
 

Сподели

Shares

Както вече обещахме, всеки четвъртък в 360° ще можете да попътувате до някоя от дестинациите на „Клуб на пътешественика“. Поводът е новата ни съвместна рубрика „Клуб на пътешественика представя“. Клуб на пътешественика е мястото за хора с безкрайни мечти и бездънни джобове с идеи. Това е и мястото, където можете да пътувате, съпреживявайки пътешествията на различни хора чрез техните разкази, снимки и презентации. В клуба можете да „попивате“ пътешественически опит и дух, да проучвате дестинации и набелязвате цели. Е, вече можете да правите тези неща и докато седите пред компютъра си, чрез разказите, които публикуваме в 360°. Първата история от поредицата „Клуб на пътешественика представя“ е първата представена от клуба и всъщност е и поводът, вдъхновението, за неговото създаване. Главни действащи лица са Марги и Сашо от клуба, разказвач е Марги, а дестинацията е Мароко с колела.

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Живееме си ние две лета сладко, сладко в Андалусия и си работим в Гибралтар, от където всеки ден наблюдаваме Мароко, чудейки се как да идем там!

Един ден ни осени невероятна идея да си купим колела с дисаги и след работния сезон да се отправим за месец и половина към Мароко, тръгвайки без конкретен план и без никакви очаквания… просто стегнахме багажа… закарахме се с колелата до Тарифа и от там, добре пакетирани, прекосихме с ферибот Гибралтарския проток, акустирайки в Танжер.

За пътуването ни в Мароко първите 3 дни бяха решаващи, т.е. или даваш шанс и време на държавата и тя задължително ще ти хареса, или въртиш обратен завой на третия ден и се прибираш вкъщи със смесени чувства и объркани спомени – нещо като морската болест.

А подготовката за едно такова пътуване винаги изисква големи усилия, но и заслужено поспиване.

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Най-хубавото нещо на пътуването с колело е, че можеш да чуеш и видиш всяка птичка и тревичка, покрай която минаваш, да чуеш викове на хората за добре дошъл или за поредния пазарлък.

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Морето
По океанското крайбрежие човек може да види много лагуни, но само на това място можеш да видиш розово фламинго… разбира се ако си платиш. Точно тук бе и първият ни истински сблъсък с прословутия търговски нрав на Мароканеца по сравнително турситическите места.

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Хората
За Мароко е важно да знаеш няколко неща – едно от тях е, че хората не са бедни и не гладуват, а просто живеят семпъл живот(като изключим големите градове) и са щастливи и спокойни. Основно мюсюлмани, те са доста религиозни и много гостоприемни.

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Водопадът Узуд
Водопадът на Узуд – вторият по височина водопад в Африка, макар и само 110 м, впечатляващ спектакъл. Намира се в берберско селище в Атлас.

Защо са ти врати, защо са ти легла и дивани, защо ти е телевизор, когато по цял ден можеш да гледаш природата.

Защо са ти врати, защо са ти легла и дивани, защо ти е телевизор, когато по цял ден можеш да гледаш природата?

Планините
Мароко е разделено на две основни части, пресечени от Атласките планини, разделени на Преден, Среден Атлас и Висок Атлас. Навлизаме в планина, където започва и сериозното каране – по около 90 км с 1500 метра изкачване!

Мароко

Карайки си из високите необятни планини изведнъж се натъкваш на зелено селце. Ако тук има 40 къщи, значи в селото има поне 60 деца, които ако си „късметлия“ ще срещнеш и те ще тръгнат да те гонят, бутат, дърпат, молят за пари или химикалка, макар и да не са бедни и гладни… но това е дълга история.

Мароко

Храната
В Мароко няма голямо разнообразие от храна, но за сметка на това всичко е винаги свежо и вкусно. Ние много държахме да си хапваме при местните, като винаги си избирахме мястото с най-старите и мръсни, задължително, пластмасови столове. Традиционните вкусотии са Тажин, Кус Кус, много месо под формата на кюфтета, мисм.

Мароко

Чай чай чай… нещо, без което хората не могат да живеят. Мароканците пият зелен чай с мента и много захар, сипвайки го от високо.

Мароко

Пустините
Първи знаци на пустинята.
Първите „касби“ – дворци от кал.

Мароко

…и нещата започват да изглеждат като лунен пейзаж.

Мароко

Палмериите
Изведнъж сред пустошта попадаш на тучна зеленина, образувана покрай някоя река – така наречената Палмерия. Тази е едната от двете най-големи. Палмерията на Драа, където в гората от палми се крият къщи от кал и подръчни материали.

Мароко

Къмпингите
В Мароко от липса на къмпинги не можеш да се оплачеш. Разбира се има от полуизоставени с тичащи кокошки и прасенца около палатка ти, до доста приятни и стегнати.

Мароко

Жбел Сахро
Навлизаме в една планина, намираща се между Сахара и Атлас, наречена Жбел Сахро. Очаква ни качване до 2300 м, много красиви гледки, много истински хора и многоо дъжд и кал.

Мароко

Понякога се налага да спиш в склада, но спането на земята е нещо традиционно при берберите… както казах семпъл начин на живот!

Мароко

След много кал и изминавайки 8 км и качване на 800 м с бутане, намираме заслужена почивка при най-добрите хора, на най-якото място.

Мароко

Превръщайки се в част от семейството, можем да надникнем в истинска мароканска кухня. Тези хора живеят сам сами на 2000 м, без ток, без ВиК, без дивани и легла, без телевизор, компютър или смартфон и са ЩАСТЛИВИ когато някой мине покрай тях и спре за по чай или остане да нощува!!!

Мароко

Тодра
Продължаваме напред заредени с много сили и положителни емоции и от другата страна ни посреща вече побелелия Атлас, който още същия ден посещаваме.

Мароко

Запътили сме се към катерачният рай на Мароко – Каньонът на Тодра. Там имаш три опции: да работиш в градинката, да катериш или по малко и от двете.

Мароко

Мерзуга
А ето я нея – Голямата Пясъчна дюна, или на арабски Ерг Чеби, или „Каменно море“.
Местните определят за пустиня само тези дюни, които в Мароко се две, но географски определено пустиня е и околното на тях.

Мароко

В магазинчето за всичко може да си купиш ски, както и да посетиш ресторантчето или сувенирния магазин или магазинчето за хранителни стоки – хитра схема – ВСИЧКО В ЕДНО!
Мароко

Мерцедесите
За 45 дни трябваше поне веднъж да се намокрим качествено, да се качим за 30 км на такси олд скул Мерцедец заедно с двете колела, всичкия багаж и още 5 човека, защото с по-малко от 7 човека не се тръгва.

Мароко

Фес
Айт Ал-кбир или Курбан Байрам е един от най-големите мюсюлмански празници. Напомня на Гергьовден, но около 1000 пъти по силно изразен. Това виждаш навсякъде, където погледнеш – тераси, стълбища, на улицата.

Намираме се във Фес – един от най-големите градове, приютени от случайно семейство за празника.

Мароко

Голям град, голямо клане… на покрива на всяка жилищна кооперация, поне 7 агнета, и това се случва по целия свят.

Шефшауен
Туристическата столица на хашиша Шефшауен. Представете си търговския нрав на мюсюлманин, свързан с продажбата на хашиш. Освен това Шефшауен е и единственият изцяло боядисан в синьо град в Мароко. Синьото и тесните коридорчета са, за да пази прохладно.

Всички са доста лежерни и в повечето случаи напушени.

Мароко

Така си минаха 45 дни и 2800 км изцяло на колела, заредени с незабравими мигове и една мечта: Да се върнем в България и да направим Клуб на пътешественика, където хората да могат да се събират и да споделят своите мечти и пътешествия!

Клуб на пътешественика представя: Мароко

Ако и вие имате история с пътешественически дух и искате да я споделите с повече хора, свържете се с „Клуб на пътешественика представя“ и ще можете да я представите пред публика. Ако пък искате да публикуваме разказ за ваше пътешествие в 360° – опишете ни накратко историята в максимум една страница А4, подберете до 10 снимки и ни ги изпратете на имейл magazine@360mag.bg и ще имате възможност да се включите в клуба на пътешестващите в 360°.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Разкошна статия,много благодаря за нея и се надявам да ни ишете често.Иска да видя места като Маракеш , което за мен е едно от най-интересните, чувствени и културно богати градове в света. Маракеш е град, който ще ни омагьоса и остави траен отпечатък върху нас. След една две годинисъс сигурност ще направя една екскурзия до Маракеш за да видя древният облик на Мароко, с множеството малки улици и внушителна медина на Маракеш. Тя представлява търговския център на града и най-голямата медина в Мароко. Маракеш е известен с площада и двореца Джема ел Фна. Маракеш е дом на модерните луксозни и бутикови хотели, и на какво ли още не.Удивително място,което сме виждали от доста филми.

  2. Гледайки от различни снимки оставам с впечатлението, че страна като Мароко, ако искаш да я разгледаш и да обиколиш повече места, не ти трябват някакви официални тоалета и бални рокли.По скоро нещо удобно като дънки и анцузи, за да може да ходиш по дълго време.Иначе с токчета не се виждам там.Радвам се че разкавзвате своите преживявания.След няколко месеца мисля и аз да отида там и дано да не се загубя.Красиви снимки!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.