SnowBombing – танци на снега

1
 

Сподели

Shares

Snowbombing е ултимативното събитие през зимата – независимо дали заради музиката, снега или невероятната комбинация от двете. Повече подробности директно от извора в интервюто ни с Гарет Купър, един от организаторите на фестивала.

snowbombing_festival

Здрасти, Гари, разкажи ни как възникна идеята за Snowbombing?

Идеята възникна, предизвикана от това, че ни бяха омръзнали обичайните развлечения по курортите след връщане от ски – като ядене и пиене. Беше ужасно. Освен това, бяхме туристическа фирма, която искаше да продава ски ваканции, но трябваше да ги направи различни, за да започнат хората да се интересуват от тях. Така улучихме с един куршум два заека и помолихме няколко приятели диджеи да дойдат на ски ваканция и да пускат музика. Това проработи добре, но ни отне няколко години да стигнем там, където сме сега. Ето как се зароди идеята за Snowbombing – глупава идея, която вероятно щеше да се окаже грешка…

Промени ли се фестивалът с течение на времето?
Да, много се е променил. Трябваше да се развие и да стигне до там, където е сега. По пътя научихме много неща. Започнахме просто в един малък апартамент във френски курорт, който не беше никак приятен. Беше евтин и пускахме главно хип-хоп и ърбан музика. Пускайки само хип-хоп обаче, не зарибихме достатъчно клиенти. Затова преминахме и към хаус, електронна музика, както и групи на живо, което е много вълнуващо.
Сменяхме курортите, като в крайна сметка се установихме в Майерхофен, който е върхът. Той е приветлив, жителите му го обичат и има голям избор на хотели и места за обществени прояви. Сега е много по-голям от преди. Ние заемаме целия град, така че може да си представите, че всеки е там заради снега и музиката – ето кое го прави велик.

Винаги ли фестивалът се е провеждал в Майерхофен и ако това е така – защо?
Напротив, били сме и във Франция, но проблемът там са… французите и аз не искам да се спирам на това. Махнахме се оттам и за две години отидохме в Швейцария – прекрасно място, но на третата година нямах намерение да ипотекирам къщата си, за да си купя една бира. Тогава по някаква причина, която никой не разбира, се върнахме във Франция.
След това обаче набързо се изнесохме и преди шест години бяхме поканени в Майерхофен – останахме там, защото е смайващо. Получаваме огромна подкрепа от целия град. Жителите разбират музиката, партитата и развлеченията след каране на ски и работят много тясно свързани с нас. Обичат събитието толкова, колкото и французите, ха ха, само се шегувам – те наистина много го обичат. Съзнават туристическия му аспект и затова го подпомагат с парични средства, което ни помогна да го развием до мащаба, в който е сега.
Щастливи сме на това място, но трябва и да си отваряме очите събитието да не се разрасне прекалено много. Не искаме да си тръгваме, но човек никога не знае какво ще донесе бъдещето.

snowbombing_festival

Организираш ли други подобни събития като Snowbombing?
Провеждали сме Snowbombing в Япония и очакваме да го разпространим и в САЩ и Нова Зеландия, ако успеем. Но сега ни предстои да реализираме някои други планове. Ние сме „Фестивален промоутър на годината” в Обединеното кралство за Beach Break Live, който е също така и „Фестивал на годината” на Острова. В момента се занимаваме с много неща, прекалено много, за да навлизам в подробности, но винаги трябва да вършим нещо, което е различно и поддържа нашия интерес. А ако не можем да го обсъдим в една кръчма, тогава не го правим. Основно практическо правило!

Колко време отнема организирането на това събитие и колко хора участват в организацията?
За нашата фирма работят около 50 души в различни области. За Snowbombing се ангажират двама служители от персонала на пълен работен ден и се осигурява съпорт от около 10 човека – от ПР до организиране на почивки и спонсорство. През седмицата на провеждане на събитието за него работят 90 души.

Как се чувстваш, когато работиш със знаменитости от ранга на Fatboy Slim, De La Soul, Stanton Warriors и Zabiela, както и всички други изпълнители, които забиват по клубовете в цял свят?
Хубаво е да гледаш как хората посещават твоето събитие и това им харесва. Zabiela обича Snowbombing и твърди, че това е любимият му фестивал, което е супер да чуеш. Супер е и начинът, по който се е повишило нивото на изявите, но ние обичаме да ангажираме бандите много преди гига, преди да са известни. В момента, в който пристигнат там, те стават велики. Винаги се уверяваме, че се грижим за всички наши изяви. Искаме хората да са на почивка и като се приберат, да кажат, че това е прекрасен фестивал. Повечето от тях го правят.

snowbombing_festival_5

Какво именно привлича хората на този фестивал? Снегът, музиката или и двете заедно?
Това, което привлича хората, са самите хора. Ако можеш да докараш толкова много народ в някой ски курорт за една седмица, където купонясват заедно, хранят се заедно, карат ски заедно и в допълнение се увериш, че тези хора имат стил, че са добри, че са много забавни, леко са откачени, не се страхуват да носят карнавални костюми по цял ден и да се държат като идиоти, то това е нещото, което създава фестивала. Не музиката или снегът, те са просто странични фактори. А хората!

Ти лично взимаш ли участие в зимни спортове?
Не, правя всичко това за пари. Няма друга причина. Само парите. (смее се)

Посочи ни няколко основателни причини, поради които трябва да дойдем на фестивала в Майерхофен?
Елементарно – ако обичате музиката и обичате снега, тогава защо да ходите някъде другаде? Защо, ама защо ви питам аз?

Сподели

Shares

1 коментар

  1. White Lounge си заслужава да се види, определено е доста интересно !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.