Парашутисти оцеляха по чудо след сблъсък на два самолета

1
 

Сподели

Shares

Когато два малки самолета се сблъскали във въздуха на 3700 метра над езерото Lake Superior в Северна Америка, пътниците знаели точно какво да направят: скочили!

Парашутисти оцеляха по чудо след сблъсък на два самолета

Всички, които участвали в инцидента оцелели – девет парашутисти и двама пилоти. Единствените щети били няколко ожулвания, натъртвания… и един самолет.

„Ние просто последвахме инстинктите си“ – разказва Майк Робинсън, скайдайвинг инструктор и съветник по безопасността.

Пилотът на единия самолет се катапултирал и разпънал аварийния си парашут. Другият пилот пък изпълнил успешно аварийно кацане на близкото летище.

„Канехме се след няколко секунди да скочим от самолета, за да изпълним скайдайвинг с нормални парашути когато другият самолет ни връхлетя и носа му се вряза в нашия. Някои от скайдайвърите се оказаха над втория самолет, а друг – под него.“ – разказа оцелелият скайдайвър Майк Робинсън пред Асошиейтед Прес. „Самолетът ни се превърна в голяма огнена топка, беше като светкавица и крилото се разпадна… над главите ни вече нямаше крило и просто си тръгнахме, летейки надолу.“ – допълни Робинсън.

Благодарение на опита си в скайдайвинга и управлението на парашути, хората от катастрофиралия самолет успели да избегнат падащите отломки.

„Оглеждайки се наоколо след като скочих, видях крилото, което падаше към мен. Видях, че е в пламъци и че освен него има и други части от самолета във въздуха около нас. Падахме по-бързо от частите на самолета, затова прецених, че трябва да намеря място за кацане далеч от посоката, в която са се запътили отломките.“ – разказа още Робинсън.

В крайна сметка, всички се приземили безопасно, включително и пилота, чиито авариен парашут не може да се управлява. Самолетът обаче не се е приземил невредим – бил е на три основни части и множество дребни отломки.

 

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.