Northern Forest – крос-кънтри състезание в руската тундра

0
 

Сподели

Shares

В последния уикенд на февруари се проведе вторият кръг от Международния шампионат на FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) за крос-кънтри – баха „Россия – Северный лес 2010“. Престижната надпревара е единствената в рали-рейда, която заменя жегите и пясъка на пустините със студа, снега и леда на Северна Русия. Проведе се близо до Санкт Петербург, по 500-километрово трасе, разделено на 6 скоростни отсечки, с участието на 44 екипажа от 9 държави. Освен за Световния шампионат, състезанието бе валидно и за националните рали-рейд шампионати на Русия и Латвия.

Състезанието е тип “баха” – т.е. трасето е много по-кратко в сравнение с традиционните рали-рейдове, с дължина не повече от 1200 км, и е отворено само за автомобили, където по навигационна книга няколко пъти се кара в обиколка за най-добро време. Историята на баха „Россия – Северный лес” датира от 2003 г., като участие в нея традиционно взимат руските звезди на световния рали-рейд като Борис Гадашин, Руслан Мисиков и Леонид Новицкий, както и ветерани в рали “Дакар” от ранга на Кристиан Лавей, Доминик Оазо и Мирослав Заплетал.
Тази година за пръв път хегемонията на руските пилоти беше прекъсната, и първото място бе спечелено от поляка Кшищоф Холовчиц (Nissan), ветеран от рали-спорта и многократен участник в “Дакар”. Полският пилот успя, макар и трудно да пребори миналогодишния победител – местната звезда Борис Гадашин (G-proto), като по този начин стана първият неруски пилот, взел титлата в снежното състезание.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.