Сърф филмът „Storm Surfers“ на фестивала So Independent в София

0


Дата на събитието: 25.10.2013

Сподели

Shares

So Independent е софийският фестивал за независимо кино. Тази година той ще се проведе от 24 октомври до 3 ноември в 5 кина – Одеон, Люмиер, Евро Синема, Cinema City и Дом на киното. В програмата на So Independent за наша приятна изненадата е включен сърф филмът „Ездачи на стихии“/“Storm Surfers“.

Ездачи на стихии

Това е един документален филм, основан на авантюристичните постижения на героите, проследяващ жаждата на двама приятели да открият и да се спуснат по най-големите и най-опасни вълни в Австралия. Австралийската легенда в „тоу ин сърфингa” Рос Кларк-Джоунс и двукратният световен шампион Том Карол привличат за целта Бен Матсън, който прави професионални сърф прогнози, и заедно дирят и преследват гигантските бури във великия Южен океан.

„Ездачи на стихии“ ще можем да видим на 25 октомври от 20:30 в Одеон и на 27 октомври отново от 20:30, но в Дом на киното.

САЩ, 2012, 95 мин.
Документален
Език: английски
Режисьори: Кристофър Нелиъс, Джъстин МакМилан
Продуцент: Еленор Кокс
Оператор: Дейв Магуайър
Музика: Ричард Тогнети, Майкъл Йезерски
Участват: Рос Кларк-Джоунс, Том Карол, Бен Матсън, Тони Колет (глас зад кадър)

Ездачи на стихии

Кинокритиката за филма:
„Ездачи на стихии” звучи като съботен сутрешен анимационен филм, но неговите двама главни герои несъмнено са живи личности. Всъщност той е толкова автентичен, колкото е плисъкът на солена вода върху лицето, а моментите на човешка неувереност във филма са толкова пленителни, колкото показаната свръхчовешката лудост.
Питър Хауел – Toronto Star

Панорамните кадри са грандиозни, вълните – страховити, а заснемането – често изумително. Освен това историята на Том и Рос, изпробващи предела на възможностите си, придава необходимата тежест. „Ездачи на стихии” доставя наслада с хай-тек способите си, но най-силно въздейства, когато се фокусира просто върху удоволствията на спорта.
Даниел М. Голд – New York Times

Ездачи на стихии

Награди:
Международен филмов фестивал в Торонто 2012
Награда на публиката за документален филм, второ място
Филмов институт на Австралия 2013: Награда AACTA за най-добър пълнометражен документален филм – Еленор Кокс, Маркъс Гилзо
Номинация за награда AACTA за най-добро операторско майсторство в документален филм – Дейв Магуайър, Робърт К. Мортън, Дийн Кроп, Ричард Кикбуш
Номинация за награда AACTA за най-добър монтаж на документален филм – Родриго Баларт

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.