„Принципът на CRAFT”: Термо бельо

1
 

Сподели

Shares

Със застудяването на времето все по-важен става въпросът за правилното обличане, особено за практикуващите спортове. Както много хора знаят, принципът на трислойното обличане, известен още като „Принципът на CRAFT”, може да ни запази сухи и топли дори при интензивни преходи в планината, колоездене или каране на ски и сноуборд.

Принципи в обличането: Термо бельо

„Принципът на CRAFT” представлява трислойна система подходяща за всекидневно носене. Той осигурява перфектен микроклимат за тялото, като се грижи температурата и влажността да са максимално близо до естествените за човека.

Craft е фирма основана през 1977 г. и от тогава е специализирана в проучванията и разработките на вентилиращи и транспортиращи влагата материи. Тези усилия дадоха резултат наречен „Принципът на Craft.

Трите слоя на обличане включват:
– първи слой (термо бельо) – транспортира влагата далеч от тялото и я разпределя към външната част от дрехите
– втори слой (полар) – изолация и топлина, транспортира влагата и излишната топлина към следващия слой
– трети слой (яке) – предпазва от дъжд, вятър и студ; освобождава излишната топлина и влага

CRAFT

Първият, най-близък до тялото, слой е изключително важен, защото той трябва да ни запази сухи и топли без да нарушава комфорта ни. На практика термо-бельото на CRAFT има подходяща серия за всеки един от 365-те дни в годината. Започвайки от скиорите, бегачите, колоездачите и преминавайки през охранителите, полицаите, планинските спасители и военните, стигайки чак до обикновенните хора, разхождащи се в парка – всеки един от тях има нужда и би се чувствал по-комфортно с „термо бельо“.

Craft използва полиестер и полиамид за първия слой, защото те дават:
– Функционалност на материята (тъкаческа техника и структура на материята)
– Транспорт на влага, охлаждащо и изолиращо поведение на материята, бързо съхнене на дрехата за да бъде терморегулацията на тялото оптимална
– Плоски шевове и ергономична кройка за най-висок комфорт
– Антисмел ефект и изключителна трайност и здравина на дрехата (някои от сериите на CRAFT позволяват пране при близо 100 C°)

CRAFT

Be active
Изолиращо действие за: 10 мин /°С / 60 мин +2,67°С
Време за съхнене: 11 мин
Транспорт на влага: 88% от отделената влага се транспортира за 60 мин.

Cool
Изолиращо действие за: 10 мин -0,4°С / 60 мин – 3,2°С
Време за съхнене: 8 мин
Трнспорт на влага: 87% от отделената влага се транспортира за 60 мин.

Warm
Изолиращо действие за: 10 мин + 1.5 ºC / 60 мин + 4,53 ºC
Време за съхнене: 8 мин
Транспорт на влага: 87% от отделената влага се транспортира за 60 мин.

Защо полиестер?
Полиестерът е синтетичен материал, чиито нишки позволяват моделиране и специални способи за тъкане. Така например, в края на 2011 година CRAFT разработи 8 канално влакно, което има изключително високи показатели на дишаемост и транспорт на влага.

CRAFT

Често полиестерът се смесва с други тъкани като памук, вискоза и вълна, за да им придаде повече здравина, мекота и антистатичност.

Дрехите от полиестер се означават с Polyester, PE, 100% PE, 10%% P. Част от предимствата на полиестера са:
– Не променя цвета си – устойчив е на слънчева светлина
– Трудно абсорбира влага
– Устойчив на плесен и насекоми
– Замърсява се трудно и се почиства лесно
– Не се свива при пране
– Устойчив на опън
– При пране не се свива
– Изсъхва бързо
– При намокряне по време на носене, полиестерните дрехи могат да изсъхнат много бързо, защото влагата от тях се изпарява от телесната температура и тялото се охлажда по-малко в сравнение с други тъкани като памука например
– Мачка се трудно и обикновено няма нужда от гладене

Как да се грижим за дрехите от полиестер:
– Перат се в пералня при 30 градуса на програма за деликатни тъкани. Прането при температура над 40 градуса може да доведе до образуване на трайни гънки по дрехата
– Центрофугата при пране не е препоръчителна, но не е и необходима, защото полиестерните материи съхнат изключително бързо
– Препоръчват се течни перилни препарати

Продуктите на CRAFT можете да намерите в sportsaware.bg.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Като пишете за предимствата на пластмасовото термобельо напишете някой ред и за недостатъците. :)
    Особено лятото ако не го хвърлите в пералнята още същия ден започвате да миришете на пор. Бактериите се развиват светкавично в такива материи.Ако бъхтате по цял ден по баирите на места където няма къде да се изкъпете и изперете, пластмаса не ви трябва. Разбира се памука също е противопоказен, защото задържа водата и часове наред ще стоите мокър ако не се преоблечете.Най-добре е нещо мериносово с което и след седмица няма да се вмиришете.
    Иначе пластмасата е идеална ако ходите да тичате или карате колело в близкия парк и т.н. и т.н…..Изсъхва наистина много бързо ако въобще се намокри, ама пустата му миризма .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.