Ясен Желязков от IztreshTeam за каяксърфа

0
 

Сподели

Shares

Ясен Желязков е един от малкото хора в България, занимаващи се със спорта каяксърфинг. Ясен, заедно с Явор Дачев, e oсновоположник на клуба за екстремни спортове и пътешествия IztreshTeam.

Ясен Желязков

Клубът съществува от 2010 г. Ясен, заедно с IztreshTeam, организира обучения и пътешествия с каяк, преходи с маунтинбайк, обучение по сноукайт. Разработва нови маршрути и открива интересни места, включително такива за каяксърф.

Каяксърфинг

Ясен, ти си един от малкото хора в България, които се занимават с каяксърф. Как се запали?
Да, едва няколко човека сме. Още при първите ни влизания с каяци в морето (тогава с туристичеките лодки) открихме, че те сърфират по вълните. След това започнахме да сърфираме с нашите лодки за бързеите. Но скоро разбрахме, че по света хората отдавна практикуват каяксърф и това е добре развит спорт. Има специални каяци, екипировка, умения и т.н.

Каяксърфинг

Откъде произхожда спортът каяксърфинг? Как е започнало всичко?
Още през 70-те хората са сърфирали на океанските вълни със слаломни каяци. Формата им постепенно се подобрява като сърф лодки, добавят им финки, променят материалите. Паралелно се развива и waveski сърфингът, което на практика е същият спорт.

Каяксърфинг

Ако може да се каже, че има Мекка на каяксърфа, къде е тя?
Може би Великобритания, но по цял свят се кара. Западното тихоокеанско крайбрежие – Калифорния, на изток – Флорида, атлантическото крайбрежие на Европа – Португалия, Северна Испания, Франция, Австралия, Бразилия, Коста Рика. Мого карат и в Израел. Няма едно ясно съсредоточено място.

Каяксърфинг

А кой е любимият ти спот в България?
Силистар ми е най-любим, но има още много.

Каяксърфинг

С какво се различва екипировката ти от тази за каяк в бързи води?
Основна разлика е греблото. То е с 10 см по-късо от това за каяк в бързи води, т.нар. white water. Практиката показва, че е по-добре да караш с тънък неопрен, вместо с яке. Каската и жилетката остават същите. Ако сърфираш с waveski, отпада необходимостта от шпицка и жилетка. Генерално – колкото е по-лека екипировката, толкова по-добре.

Каяксърфинг

Предстои ти пътуване до Пениш в Португалия, какво ще правиш там?
Сърф, сърф, сърф… основно това. А покрай него – ще срещам хора, ще споделям вълните с тях, ще се наслаждавам на вкусната португалска кухня (предимно рибни ястия), ще се наслаждавам и на красотата на океана.

Каяксърфинг

А за след това имаш ли каяксърф планове?
– Разбира се. В края на октомври и дори ноември на Черно море е сезонът на вълните. Продължавам да следя прогнозите и да карам когато има вълни. Докато не падне снегът.

Каяксърфинг

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.