Градско колоездене: съвети за безопасно движение

3
 

Сподели

Shares

Колелото в града често е най-бързият начин да се стигне от една точка до друга. Градският хаос, трафикът, пешеходците, липсата на велоалеи и куп други неща често създават проблеми на колоездачите. В същото време, много от велосипедистите не са запознати с някои от основните правила за тяхната безопасност в градски условия.

Правила за безопасно движение с велосипед в града

За да ви помогнем и информираме, извадихме и разписахме за вас по-важните правила за безопасност на движението с велосипед в града. Повечето от тези правила са разписани и в закона:

Безопасно движение с велосипед в града

– Бяла или жълта светлина отпред, за да бъдете видими в тъмното. С челник на главата или на каската ще сте по-видими и така можете да погледнете към шофьора и да сте сигурни, че той вижда вашата светлина.

– Задна червена светлина. Най-важният елемент за нашата безопасност.

– Звънец. Използва се на велоалеите.

– Светлоотразители по спиците.

– Давайте сигнал с ръце при смяна на посоката си и на кръстовища.

– Движението с велосипеда става по посока на движението и на пътното платно.

– Само деца до 12 годишна възраст могат да използват тротоарите с колела.

– Поддържайте спирачките си в изправност, както и цялото колело.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте, бихте ли били така добри да си прочетете закона за движение по пътищата и да не смесвате знаците които подават шофйорите на автомобили със знаците подавани от мотористи и велосипедисти. Знака, който сте посочили за десен завой вариант 1 се подава от автомобилистите защото немогат да си подадат дясната ръка от колата. Знака за стоп е изправена нагоре ръка, а не надолу.
    http://www.shofior.com/useful_information.html?ref=useful_information&page_id=126

    http://ilchovbair.com/new/13

  2. В закона не е упоменато, че знаците се разделят на подавани от шофьори и водачи на двуколесни. Единствено са объркани илюстрациите на първия вариант за десен завой и сигналът за спиране.
    http://www.kat.mvr.bg/zakonch2.htm
    Раздел шести, чл. 28.

  3. E хубава работа… чета някакви странни знаци дето не съм ги и чувал – лява ръка за десен мигач, ръка надолу вместо нагоре. Почвам да си мисля „кога са променяли знаците за велосипедисти“. И от мнението на Красимир виждам че няма промяна ами информацията е грешна. И тогава тая статия с каква цел е- дезинформация? Толкова ли сте бързали та да сложите каквото ви падне? И … още колко хора ще го прочетат и ще останат объркани и ,не дай си боже, ще запомнят „новите“ грешни сигнали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.