Екстремното планинско предизвикателство XCO ADVENTURE CUP онлайн

0
 

Сподели

Shares

Четвъртото издание на екстремното състезание започва в София и включва колоездене, катерене, плуване, ориентиране и стрелба с лък.

XCO ADVENTURE CUP

39 отбора от по двама души, общо 78 спортисти, ще участват в четвъртото издание на XCo Adventure Cup, организирано от XCoSports. Екстремното състезание на България ще се проведе от 19-ти до 22-ри септември и отново ще подложи на изпитание волята и издръжливостта на участниците. След като миналата година надпреварата ги отведе в долината на Русенски Лом и по р.Дунав, сега стартът ще бъде в Южния парк в София, на 20-ти от 9.00 ч.

Трасето за състезанието започва там и отива в друг извънградски регион, но точният маршрут се пази в тайна до последния момент. Състезателите го узнават от организаторите минути преди старта. В момента се знае само дължината му – 210 км.

Всеки отбор ще бъде снабден с GPS уред, който позволява проследяване на движението в реално време по картата на трасето в сайта на състезанието.

В продължение на 3 дни и 2 нощи всеки ще може да следи движението на 39-те точки върху картата, за да знае как се придвижат през различните препятствия на състезанието.

Включените дисциплини са бягане – 50 км, колоездене по асфалт и планински пътища и пресечен терен – 160 км, скално катерене/спускане, плуване – 1 км, стрелба с лък и ориентиране, което е неизменно при придвижване по трасето. Състезанието ще има един бивак за задължителна минимална почивка за участниците.

XCO ADVENTURE CUP

Състезанието предвизвиква всички, които се интересуват от спортове на открито, да се развият в няколко от тях. То е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас, да се придвижва сигурно в планински терени. Екипите са от двама души, като изключително се залага на партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.

От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra. Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които изминаха 256 км по поречието на Русенски Лом и региона на Русе за чисто време 22 часа и 49 минути. За изминалите три години над 100 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

Екстремното състезание на България, XCo Adventure Cup вече е включено и в календара със събития на международната мрежа за екстремни спортове.

Наградният фонд е осигурен от магазини за фототехника Photopavilion, магазини за велосипеди Scott и водещи марки за спортна екипировка – Silva, Gerber, Scarpa, Ryders, GoPro, DirectAlpine.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.